Εισπρακτικού χαρακτήρα χαρακτηρίζουν τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, επτά στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι θα επιβαρύνουν το διαχειριστικό κόστος των επιχειρήσεων τους. Την ίδια στιγμή πάντως οι πέντε στους δέκα εκτιμούν ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που εκπόνησε η εταιρία δημοσκοπήσεων interview για λογαριασμό του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 600 επιχειρήσεων μελών του ΒΕΘ από 16 έως 17 Φεβρουαρίου το 54 τις εκατό των ερωτηθέντων απαντά ότι τα φορολογικά μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ διαφωνεί το 37 τις εκατό.
Το 59 τις εκατό των ερωτηθέντων διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών ενώ μόνο το 39 τις εκατό συμφωνεί. Εντυπωσιακό δε είναι το ποσοστό αυτών που διαφωνούν με το μέτρο που αφορά στις συναλλαγές άνω των 1500 ευρώ οι οποίες θα γίνονται μέσω πιστωτικών χρεωστικών η δίγραμμων επιταγών . Αγγίζει το 73 τις εκατό ενώ δηλώνουν ότι συμφωνούν με το μέτρο δύο στους δέκα .
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες υποστηρίζουν σε ποσοστό 70 τις εκατό δήλ επτά στους δέκα ότι τα φορολογικά μέτρα θα επιβαρύνουν το διαχειριστικό κόστος της επιχείρησης τους.
Αποκαρδιωτικό είναι το γεγονός ότι η αισιοδοξία των επιχειρηματιών βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών .