Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει η ίδια τα δημοσιονομικά της προβλήματα, καθώς υπάρχει ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως του ελληνικού λαού υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, με παρέμβασή του στην έκτακτη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο, με θέμα την κατάσταση των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι ατελέσφορες συζητήσεις περί βοήθειας δεν βοηθούν την Ελλάδα. Επισήμανε επίσης ότι οι "ελληνικές στατιστικές" για τις οποίες τόσος λόγος γίνεται "ήταν και ευρωπαϊκές" και ανέφερε χαρακτηριστικά "Μη μου πείτε ότι η Eurostat, η Επιτροπή και το ECOFIN δεν γνώριζαν ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορούσε να μεγαλώνει αν δεν υπήρχε αντίστοιχο έλλειμμα. Ή ότι δεν γνώριζαν ότι το χρέος -και όχι μόνο το ελληνικό- δεν είχε ποτέ "συνεχή καθοδική πορεία", προς το 60%; Κατά τη γνώμη μου το βασικό πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι ότι οι κανόνες της εφαρμόστηκαν κυρίως με πολιτικά κριτήρια και ότι ελέγχοντες και ελεγχόμενοι είναι το ένα και το αυτό". Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι κυνηγούμε ανεμόμυλους αν θεωρούμε ότι το μεγάλο πρόβλημα του Ευρώ είναι οι κερδοσκόποι, και αναρωτήθηκε "όταν ανέβαινε το Ευρώ τι ήταν οι κερδοσκόποι, ευρωφιλάνθρωποι" ;
Τέλος, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής δήλωσε ότι θανάσιμος μακροχρόνιος κίνδυνος για τη συνοχή της Ευρωζώνης είναι η συνολική απώλεια ανταγωνιστικότητας και οι διαρκώς διευρυνόμενες αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ βορά και νότου, που "προπαντός θα πρέπει να μας απασχολήσουν".