Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε, απόψε το βράδυ, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνκής Άμυνας, Ευάγ. Βενιζέλος. Μίλησε στο συνέδριο με θέμα το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, κι αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζοντας το δικαίωμα της χώρας να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα.
"Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ταπεινώνει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό", τόνισε ο κ. Βενιζέλος, δίνοντας έτσι απάντηση και εντός ΠΑΣΟΚ, για όσα ειπώθηκαν περί εθνικής κυριαρχίας. Όπως είπε, «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ξανανιώσει υπερήφανη και αισιόδοξη. Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο», πρότεινε.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως, «εφόσον είμαστε υποχρεωμένοι να πείσουμε τις διεθνείς αγορές και τους κοινοτικούς μας εταίρους, πρέπει να το κάνουμε, αλλά με δικές μας αποφάσεις δίκαιες και αποτελεσματικές, που συγκροτούν ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σύνολο».
Πρόσθεσε πως αυτή είναι η κυβερνητική γραμμή, παίρνοντας θέση και για το θέμα της εξεταστικής. Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Δε μας ενδιαφέρει να καταλογίσουμε τις ευθύνες σε αυτούς που έχουν τις ευθύνες, επειδή η χώρα θα έχει βρεθεί σε αδιέξοδο. Θέλουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα, να μην βρεθούμε σε αδιέξοδο».
Έριξε και τα βέλη του στον κ. Σαμαρά, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, γιατί αναδέχεται μια συνολική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Κάθε θέση συναίνεσης, κάθε θέση ευθύνης, είναι ευπρόσδεκτη, αλλά αυτό πρέπει να έχει συνέχεια και βάθος», υπογράμμισε.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι συνεπής ως μέλος του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2010 είναι λίγο παραπάνω από 6 δισ. ευρώ (περίπου το 2,8%). Οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα υπολογίζεται ότι θα είναι 1,8 δισ. ευρώ, ως μια ανυπέρβλητη οροφή, αλλά σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας σημασία για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος έχουν οι ετήσιες παραλαβές οπλικών συστημάτων και η αξία των φετινών παραλαβών υπολογίζεται ότι θα πλησιάσει τα 2,4 δισ. ευρώ (το 1,05% του ΑΕΠ) κι αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν φέτος πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ. Από τις εκλογές του Οκτωβρίου μέχρι σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατάφερε με διάφορες αποφάσεις και διακανονισμούς να συνεισφέρει στο υπουργείο Οικονομικών περισσότερο από το 1,2% του ΑΕΠ. Παράλληλα επαναξιολογείται το σύνολο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προμηθειών-με βάση τις πραγματικές ανάγκες- προκειμένου να έχουμε το καλύτερο πραγματικό αποτέλεσμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και τον Έλληνα πολίτη που από το υστέρημα του προσφέρει για την αμυντική θωράκιση της χώρας.
Όσον αφορά το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ είπε πως αυτός δοκιμάζεται σήμερα στο Αφγανιστάν κι εξέφρασε την εκτίμηση πως "είναι πλέον ένας οργανισμός ασφάλειας και άμυνας και πρέπει να έχει και πολιτικοστρατιωτική προσέγγιση".
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χάραξε... κόκκινη γραμμή όσον αφορά το ρόλο της Ελλάδος εντός ΝΑΤΟ. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι συνεπής σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αλλά και υποχρεωμένη να προτάσσει το εθνικό της συμφέρον και το πρόβλημα της εθνικής της ασφάλειας, υπογράμμισε ο υπουργός. «Για την Ελλάδα ζητήματα όπως η κατάσταση στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Ν.Α. Μεσόγειο, η διασφάλιση του αναγκαίου επιπέδου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Έχει μεγάλη σημασία να γίνεται αντιληπτή η θέση μας», τόνισε.