"Η Ελλάδα δίνει σήμερα μια πολύ σκληρή μάχη για τη φήμη της. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται καθημερινά σε μια πόλη του κόσμου, προσπαθώντας να πείσει πως δεν είμαστε ψεύτες και κλέφτες, αλλά ότι είμαστε άνθρωποι εργατικοί, νοικοκύρηδες και θα καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Προσπαθεί να διαψεύσει ό,τι απέμεινε από τη φήμη μιας χώρας, η οποία πριν από πέντε χρόνια στους Ολυμπιακούς Aγώνες έμεινε στο μυαλό όλου του κόσμου σαν μια χώρα που μπορεί να πετύχει όταν αποφασίσει να πετύχει".
Αυτά υποστήριξε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, στη διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο "Η ανάγκη προσδιορισμού της ταυτότητας μιας πόλης" , στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα "Η Θεσσαλονίκη βρίσκει την ταυτότητά της", που διοργάνωσαν οι εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη".
Ο κ. Γερουλάνος είπε, ακόμη, ότι "το βάρος που κουβαλάει ο κ. Παπανδρέου, είναι ασήκωτο, γιατί όπως λέει ο λαός, δεν μπορείς με τα λόγια να ανατρέψεις τις συμπεριφορές.Το θέμα της ταυτότητας μιας χώρας, μιας πόλης, δεν είναι θέμα λόγου, αλλά θέμα συμπεριφοράς", κατέληξε.
Στην ομιλία του χρησιμοποίησε και άλλα ανέκδοτα. Όπως είπε, "είναι χαρακτηριστικό το ανέκδοτο που θέλει: τον παράδεισο ως τον τόπο όπου οι Γερμανοί είναι μηχανικοί, οι Γάλλοι μάγειροι, οι Άγγλοι είναι αστυνομικοί, οι Ελβετοί τραπεζίτες, οι Ιταλοί είναι εραστές. Και ως ...κόλαση, τον τόπο όπου οι Άγγλοι είναι μάγειροι, οι Γερμανοί είναι αστυνομικοί, οι Γάλλοι είναι μηχανικοί, οι Ιταλοί τραπεζίτες και οι Ελβετοί είναι εραστές".
Όσο για την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, είπε: "Η ταυτότητά μας δεν μπορεί να ορισθεί μέσα από το σε ποιον μοιάζουμε και δεν μοιάζουμε. Επειδή ακούω συχνά συγκρίσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας ή Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων των Βαλκανίων". Και πρόσθεσε, με νόημα πως "η συντήρηση, η απομόνωση, η φοβικότητα, δεν είναι καλοί σύμβουλοι για την ανάπτυξη μιας διακριτής ταυτότητας". Ο υπουργός προέτρεψε τους ανθρώπους της πόλης να ορίσουν την ταυτότητά της και αυτοί οι ίδιοι που γνωρίζουν, όπως είπε, "αλήθειες και ψέματα, την πραγματική της αξία, την ιστορία και το ανθρώπινο δυναμικό της, να υποστηρίζουν την ταυτότητα που οι ίδιοι θα της δώσουν".
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε το βράδυ με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.