Σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010, στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για την οριστικοποίηση των φορολογικών μέτρων και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Ο στόχος είναι να πάψουν οι Βρυξέλλες να ζητούν περισσότερα μέτρα και να παράσχουν στήριξη στην ελληνική προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος. Την πρώτη γεύση από την αντίδραση της Ευρώπης στα μέτρα για φορολογία, μισθούς και συντάξεις που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα θα πάρει ο πρωθυπουργός κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα διατηρεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ το οποίο όμως θα συνδεθεί και με το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων. Οι αποδείξεις θα αυξάνουν το αφορολόγητο με βάση δύο βασικές παραμέτρους. Το εισόδημα του νοικοκυριού που δηλώνει τις αποδείξεις αλλά και το είδος των αποδείξεων που δηλώνει.
Ένα δεύτερο βασικό στοιχεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι η ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες το κατώφλι πάνω από το οποίο θα αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση τίθεται με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τα 30.000 ευρώ. Ωστόσο η επιβάρυνση θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι και τις 40.000 ευρώ ενώ η μέγιστη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης θα αφορά εισοδήματα πάνω από το όριο αυτό. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σε τηλεοπτικό σταθμό το ΥΠΟΙΚ δεν προτίθεται να αυξήσει το ανώτατο φορολογικό συντελεστή από το σημερινό του 40%.
Στο ίδιο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνεται και η άρση όλων των μορφών της αυτοτελούς φορολόγησης η οποία αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και περίπου 400.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι φορολογούνται αυτοτελώς για τα εισοδήματα από επιδόματα. Του μέτρου εξαιρούνται οι αποταμιεύσεις, αλλά και αποζημιώσεις απόλυσης. Επίσης πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι και το τέλος του έτους η τοποθέτηση ταμιακών μηχανών για την καταγραφή όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι και η εφαρμογή νέας γενιάς τεκμηρίων, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Η θέσπιση με άλλα λόγια ενός ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τη χρήση και τη συντήρηση σπιτιών και αυτοκινήτων.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου καθώς προβλέπεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης με αυξημένο αφορολόγητο και κλιμακωτή αύξηση φόρου.