Ακούγεται απίστευτο, εν μέσω κρίσης, όμως μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ανάπτυξης Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) προβλέπει ότι, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα δημιουργηθούν 80.000.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ελβετία! Οι... 7.000.000 θέσεις θα προκύψουν από νέες δουλειές, ενώ οι υπόλοιπες 73 εκατομμύρια θέσεις θα προκύψουν είτε από τη συνταξιοδότηση υπαλλήλων, είτε από τη μετακίνησή τους σε άλλες δουλειές!
Βέβαια, μπορεί να υπάρχει προοπτική απασχόλησης για την επόμενη δεκαετία, αυτήν τη στιγμή πάντως, η μελέτη παραδέχεται πως έχουν χαθεί 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η μεγαλύτερη αύξηση κενών θέσεων εργασίας στις 29 χώρες προβλέπεται να σημειωθεί σε ανώτερες διοικητικές, επαγγελματικές και τεχνικές θέσεις. Έτσι, θα ευνοηθούν όσοι κατέχουν υψηλότερα επαγγελματικά προσόντα. Αναλυτικά, περίπου 8.500.000 από τις θέσεις εργασίας θα αφορούν επαγγέλματα έντασης γνώσης και αυξημένων επαγγελματικών προσόντων, όπως τα ανώτερα διοικητικά και τεχνικά πόστα.
Αντίθετα, η ζήτηση για υπαλλήλους γραφείων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 1.000.000 θέσεις, ενώ θα αυξηθεί κατά 2.000.000 άτομα, η ζήτηση στους κλάδους των πωλήσεων, της ασφάλειας, του catering και της περίθαλψης.
Τα χειρωνακτικά επαγγέλματα θα μειωθούν. Έτσι θα χαθούν, σύμφωνα με τη μελέτη του CEDEFOP πάνω από 4.000.000 θέσεις εργασίας ως το 2020. Αυτό θα οφείλεται στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών από τα εργοστάσια.
Στον πρωτογενή τομέα αναμένεται να χαθούν 2.500.000 θέσεις εργασίας (κυρίως στη γεωργία) και 2.000.000 θέσεις εργασίας στους τομείς μεταποίησης/βιομηχανικής παραγωγής.

Ισχυρό φύλλο οι γυναίκες...
Οι γυναίκες εκτιμάται ότι θα έχουν -μελλοντικά- καλύτερα επαγγελματικά προσόντα από τους άνδρες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στα "μεσαία" προσόντα, ο αριθμός των καταρτισμένων ανδρών αυξάνεται ταχύτερα από τον αντίστοιχο των γυναικών. Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων με χαμηλά προσόντα αναμένεται να είναι πιο έντονη μεταξύ των γυναικών από ό,τι μεταξύ των ανδρών. Παράλληλα, τα άτομα με ηλικία άνω των 55 ετών το 2020, θα έχουν υψηλότερα επαγγελματικά προσόντα, σε σχέση με τους σημερινούς "55άρηδες".
Πάντα σύμφωνα με τη μελέτη, οι εργαζόμενοι με υψηλά και μέσα προσόντα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εργαστούν σε θέσεις που απαιτούν χαμηλότερα προσόντα από τα δικά τους. Για κάποιους αυτό μπορεί να είναι προσωρινό (όπως οι απόφοιτοι πανεπιστημίων που εργάζονται για λίγο ως σερβιτόροι) και για άλλους πιο μόνιμο, με προφανείς κοινωνικές επιπτώσεις.
Το CEDEFOP προβλέπει ότι Ευρώπη καλείται να επιτύχει τρεις στόχους:
* οι πολίτες της να αποκτούν τις δεξιότητες που χρειάζεται η οικονομία
* οι επιχειρήσεις της να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες του προσωπικού τους
* οι εργαζόμενοι να έχουν τόσο τη δυνατότητα, όσο και το κίνητρο να συμπληρώνουν και να ενημερώνουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Η πλήρης μελέτη του Cedefop, με τίτλο "Future skill supply and demand in Europe: Medium-term forecast up to 2020", θα δημοσιευτεί την άνοιξη.