ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ; ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ


Έφθασαν τους 70.000 οι επισκέπτες της μεγάλης έκθεσης «Ο Μirό της Μαγιόρκα» με περισσότερα από 400 έργα και τεκμήρια του σπουδαίου Καταλανού δημιουργού Joan Μirό, την οποία φιλοξένησε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.. Τώρα ετοιμάζει έκθεση με κοστούμια από αρχαίες τραγωδίες κι όπερες (φωτογραφία) και μια σειρά άλλες εκδηλώσεις.
Η έκθεση για τον Μιρό ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση Μirό που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, το υλικό της οποίας προήλθε αποκλειστικά από το Ίδρυμα Pilar i Joan Miró της Μαγιόρκα και τους κληρονόμους του.
Την έκθεση «Ο Μirό της Μαγιόρκα» επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, παρουσία της οποίας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, διευθυντές από σπουδαία μουσεία ολόκληρου του κόσμου, όπως του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, φιλότεχνοι από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, που επισκέπτονταν κατά εκατοντάδες καθημερινά το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.
Η έκθεση Μirό στο Τελλόγλειο συνέπεσε με την Κίνηση των Πέντε Μουσείων. Έτσι, στο χώρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι φιλοξενήθηκε η έκθεση «Eργαστήρια του Joan Μirό», στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μια σειρά φωτογραφιών από τον σπουδαίο φωτογράφο που απαθανάτισε τον Μirό σε ώρες εργασίας, τον Francesc Català-Roca και από ένα ζωγραφικό έργο στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο.
Αποχαιρετώντας τον Μirό τα παιδιά των εργαστηρίων δημιουργικής έκφρασης του Τελλογλείου πραγματοποίησαν το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου καλλιτέχνη. Στη γιορτή συμμετείχαν και μαθητές από το θεατρικό και το εικαστικό εργαστήρι «Ίρις» του δήμου Σταυρούπολης.

Ο Μirό ταξιδεύει
Μετά τη Θεσσαλονίκη η έκθεση «Ο Μirό της Μαγιόρκα» ταξιδεύει στο Ίδρυμα Θερβάντες και στο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου στην Αθήνα και στην Κύπρο, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πιερίδη.

Επόμενες εκθέσεις
Στις 26 Φεβρουαρίου εγκαινιάζονται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών τρεις νέες εντυπωσιακές εκθέσεις. «Αρχαίο Δράμα και Όπερα», με θεατρικά κοστούμια, η Ελληνική τοπιογραφία από τη Συλλογή της Εθνικής Τράπεζας με έργα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών και «Τα Παναθήναια της παγκοσμίου γλυπτικής. Η ιστορία μιας έκθεσης», από τη Διεθνή Έκθεση Μοντέρνας Γλυπτικής του 1965 στην Αθήνα.