Από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007 – 2013, ύστερα από συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα χρηματοδοτηθούν τα έργα για να ξεβρομίσει η τάφρος 66. Πρόκειται για το γνωστό αποστραγγιστικό κανάλι στην Ημαθία, όπου χύνονται τα απόβλητα όλων των κονσερβοποιείων της περιοχής, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι, εδώ και χρόνια, αφόρητη. Μόνον που αυτό δε θα γίνει άμεσα και, προς το παρόν, το μόνο που μπορεί να κάνει η περιφέρεια είναι... έλεγχοι -αν και γι αυτό υπάρχει αντίλογος, αφού για να είναι πετυχημένοι οι έλεγχοι και να σταματήσει η ρύπανση της τάφρου και του Λουδία θα πρέπει να προσληφθούν υπάλληλοι και, όπως λέει κι ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης "δεν υπάρχει σάλιο".
Τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων (ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα περιλαμβάνει, κυρίως, σύστημα παρακολούθησης της μόλυνσης τόσο στην τάφρο όσο και στον Λουδία) -όταν και αν βρεθούν χρήματα- ανακοίνωσε, σήμερα, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, σε συνάντηση με τους νομάρχες Πέλλας και Ημαθίας.
Όπως παραδέχτηκε η κ. Λιονή -αλλά και όπως είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, εδώ και χρόνια- μια σειρά από βιομηχανίες διοχετεύουν τα λύματά τους στα δυο κανάλια, υπάρχουν σημαντικότατες πιέσεις από τις γεωργικές καλλιέργειες, με επιβάρυνση από νιτρικά, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κτλ. και με υπεράντληση υδάτων για άρδευση. Στον πυθμένα των καναλιών υπάρχει ίζημα με μεγάλο οργανικό φορτίο και όποτε λιγοστεύουν οι ποσότητες νερού περιορίζεται το οξυγόνο και πεθαίνουν τα ψάρια. Το μολυσμένο νερό χρησιμοποιείται στην άρδευση καλλιεργειών και υπάρχει κίνδυνος η μόλυνση να περάσει ακόμη και στην τροφική αλυσίδα. Πρόκειται για ένα σύνθετο περιβαλλοντικό πρόβλημα, με προφανείς κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Η γ.γ. της ΠΚΜ ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν κάνει μια σημαντική προεργασία προτείνοντας μια σειρά τεχνικών έργων, "ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, όπως καθαρισμό των πυθμένων και των πρανών, διαχείριση των ποσοτήτων νερού, έλεγχος και παρακολούθηση σε 24ωρη βάση. Όμως για να προχωρήσουμε σε τέτοια μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, οφείλουμε να μην κάνουμε αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά να βασιστούμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Κι αυτό ακριβώς θα εκπονήσουμε ως Περιφέρεια, για να κλείσουμε αυτήν την πληγή. Και μάλιστα θα προσπαθήσουμε να δεσμεύσουμε τα απαιτούμενα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικότερα το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007 – 2013, ύστερα από συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος", τόνισε.
Το Ειδικό Διαχειριστικό Σχέδιο, πέρα από τεχνικά έργα θα προτείνει και την εγκατάσταση ενός συστήματος διαρκούς παρακολούθησης, ελέγχου και διαχείρισης της ποσότητας και ποιότητας των νερών, αλλά και παρεμβάσεις βελτίωσης συνολικά της περιοχής των δύο καναλιών, ώστε να αποκτήσει και αναπτυξιακή διάσταση το εγχείρημα, κάνοντας τα δυο κανάλια επισκέψιμα. "Είναι προφανές πως για τη φετινή κρίσιμη περίοδο δεν είναι δυνατό να εκπονηθεί το σχέδιο και πολύ περισσότερο να ολοκληρώσουμε τα έργα και τις δράσεις", παραδέχτηκε η κ. Λιονή. "Όμως" πρόσθεσε "οι ανάγκες είναι άμεσες και πρέπει να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να μην επαναληφθούν εικόνες ανάλογες του παρελθόντος. Έτσι, θα συνεχίσουμε τους αυστηρούς ελέγχους και την πολιτική επιβολής σημαντικών προστίμων στους παραβάτες που θα εντοπίζονται. Μέσα στον επόμενο μήνα θα συγκαλέσουμε σύσκεψη με όλους τους τοπικούς φορείς των δύο Νομών, όπου θα ακούσουμε τις απόψεις τους, αλλά θα τους γίνουν και συστάσεις για την πιστή τήρηση των νόμων. Και θέλουμε συνεργάτες μας τόσο την πρωτοβάθμια, όσο και τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, όπως και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς".
Η κ. Λιονή περιορίστηκε να επισημάνει πως θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας περί διάθεσης των αποβλήτων από όλους και σε όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικά το καλοκαίρι, όταν τα δυο «τροποποιημένα υδάτινα σώματα» δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ειδικά το διάστημα που λειτουργούν οι εταιρίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (κονσερβοποιίες) και παράλληλα γίνονται οι αρδεύσεις των καλλιεργειών, οι έλεγχοι των συναρμόδιων φορέων για τον περιορισμό της ρύπανσης θα πρέπει να είναι διαρκείς και ενδελεχείς.