Προτροπή Ρεν, να ακολουθήσει η Ελλάδα και να σεβαστεί τους κανόνες, με την ιδιαίτερη υπογράμμιση ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών είναι αμφίδρομη. Ο υποψήφιος για τη θέση του επιτρόπου για δημοσιονομικά θέματα (ως τώρα ήταν αρμόδιος για τη διεύρυνση) παρουσιάστηκε για ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μας... τράβηξε το αφτί. Όσο για τους Ευρωβουλευτές των άλλων χωρών, αυτοί... ξεψάχνισαν τον κ. Ρεν ειδικά για τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας.
Tο ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών για δημοσιονομικά θέματα, έθεσε ευθέως η Αντιπρόεδρος του ΕΚ κ. Ρόδη Κράτσα. "Τα πρόσφατα μηνύματα Ευρωπαίων ηγετών για τη στήριξη χωρών που βρίσκονται σε σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση, όπως η Ελλάδα, είναι συγκεχυμένα και αντιφατικά", είπε χαρακτηριστικά η κ. Κράτσα. Και πρόσθεσε: "Ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο, όπως και η καγκελάριος κ. Μέρκελ τον Δεκέμβριο, υπογράμμισαν ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ενώ ο Ισπανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γκαρίντο και η ΕΚΤ απέκλεισαν κάθε περίπτωση οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας. Θεωρείτε ότι το ζήτημα συνδρομής σε μια χώρα της ευρωζώνης σε κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση είναι πολιτικό ή νομικό";
Ο κ. Ρεν στην απάντησή του επισήμανε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών είναι αμφίδρομη. Υπογράμμισε ότι, όπως τα κράτη μέλη λαμβάνουν χρήματα από το Ταμείο Συνοχής, ούτως ώστε να υπάρξει οικονομική σύγκλιση μεταξύ τους, πρέπει ταυτόχρονα να σέβονται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και υποχρεώσεων στην ευρωζώνη. Υπογράμμισε τη θέλησή του να συνεργαστεί με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κύρια ευθύνη βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής. "Είμαστε εταίροι, αλλά αναμένουμε σεβασμό προς τους κανόνες", τόνισε, ενώ χαρακτήρισε το ελληνικό έλλειμμα ως μέγιστη οικονομική και πολιτική πρόκληση για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Σε διευκρινιστική της ερώτηση, η κ. Κράτσα αναφέρθηκε σε προηγούμενη απάντηση του Επιτρόπου, ότι οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών μπορούν να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, και ρώτησε τον κ. Ρεν αν αυτό ισχύει για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, η οποία σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δαπανά ετησίως σημαντικά κονδύλια για αμυντικούς εξοπλισμούς.
Ο κ. Ρεν απέφυγε να πάρει θέση, τονίζοντας ότι αρμόδιος εξακολουθεί να είναι ο κ. Αλμούνια και τόνισε εκ νέου ότι αυτό που προέχει είναι να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα και ταχύτατα ένα ολοκληρωμένο πακέτο πολιτικών με απτά και συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ρεν αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ενώ πολλές από τις 32 ερωτήσεις που του έθεσαν οι ευρωβουλευτές αναφέρονταν στην Ελλάδα και τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.
Η κ. Κράτσα τόνισε σχετικά: "Η αμηχανία των ευρωπαϊκών θεσμών ενώπιον της κατάστασης στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστική: ενώ οι πολιτικοί ηγέτες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, οι υπουργοί, αλλά και αξιωματούχοι της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο οικονομικής διάσωσης ή ουσιαστικής διευκόλυνσης. Οι αντιφάσεις των δηλώσεων υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας ουσιαστικά δεν είναι σχεδιασμένο να δίνει απαντήσεις σε περιπτώσεις όπως αυτή της Ελλάδας."