Το Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη επισκέφθηκε σήμερα, στις 11 το πρωί, στο γραφείο του στη Νομαρχία, η επιτροπή αγώνα του συντονιστικού οργάνου των αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης Χρήστο Τσιχίτα, προκειμένου να του εκθέσει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τους λόγους των κινητοποιήσεών τους. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Γιώργος Τσαμασλής και Βασίλης Κανάκας, καθώς και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Κλήμης Γούναρης.
Μετά το πέρας της συνάντησης, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, δήλωσαν:
•Παναγιώτης Ψωμιάδης, Νομάρχης Θεσσαλονίκης
«Να σταματήσει επιτέλους ο αφανισμός των κλάδων, όπως είναι οι μικρομεσαίοι, τα ΚΤΕΛ, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι. Πρέπει να υπάρξει άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων διαχρονικά, από εκείνες των προηγούμενων κυβερνήσεων μέχρι αυτές της σημερινής. Πρέπει να δοθούν άμεσα οι ενιαίες και ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Το κόστος της αγροτικής παραγωγής είναι τεράστιο και τα έσοδα ελάχιστα. Την ώρα που πονάει η Ελλάδα και είναι χωρισμένη στα δύο, εμείς λέμε «όχι» στα μπλόκα. Όμως, λέμε «ναι» στα μπλόκα απέναντι στον διαχρονικό πολιτικό παραλογισμό. «Ναι» στα μπλόκα απέναντι στα ευχολόγια της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Νομίζω ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, όταν οι αγρότες είναι ενωμένοι και έχουν ξεπεράσει τις κομματικές αντιπαραθέσεις, θα βρουν συμπαραστάτες όχι μόνο τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία».

•Χρήστος Τσιχίτας, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης
«Αυτές τις μέρες γίνεται λόγος για τους αποκλεισμούς των δρόμων. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης έχουμε, μέχρι στιγμής, επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο. Εδώ στη Θεσσαλονίκη, σοβαρά και πολιτισμένα, διεκδικούμε. Και θεωρώ ότι όλη η κοινωνία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό χώρο και ότι δίκαια είμαστε στο δρόμο και τα διεκδικούμε. Ήρθαμε σήμερα στο Νομάρχη για να τον έχουμε συμπαραστάτη μας, δίπλα μας, σ’ αυτή τη διεκδίκηση. Η απόφασή μας για το νομό Θεσσαλονίκης είναι ότι διεκδικούμε πολιτισμένα. Ήδη τρεις μέρες δεν έχουμε κλείσει το δρόμο και διοργανώνουμε εκδηλώσεις. Σήμερα θα κάνουμε στη Χαλκηδόνα ένα στένεμα του δρόμου, όπου θα μοιράσουμε φυλλάδια με τα αιτήματά μας και τις θέσεις μας. Θα γίνει επίσης κάποιος μικρός αποκλεισμός της μισής ή της μιας ώρας στα υπόλοιπα μπλόκα. Το προσεχές Σάββατο θα γίνει κατάληψη των διοδίων στο μπλόκο των Μαλγάρων, όπου θα μοιράσουμε μαζί με τα αιτήματά μας και ρύζι στους διερχόμενους, με τη λογική ότι το ρύζι είναι ένα φθηνό προϊόν για τον παραγωγό, αλλά πολύ ακριβό για τον καταναλωτή. Αυτό που ζητάμε όλοι οι αγρότες είναι να λειτουργήσει η κρατική μηχανή στη λογική του ελέγχου της αγοράς από τον παραγωγό μέχρι το ράφι, ώστε να είναι κερδισμένος και ο αγρότης και ο καταναλωτής. Πάντως, η απόφασή μας γενικότερα για το νομό είναι ότι οι αποκλεισμοί θα είναι συμβολικοί. Δεν θα αποκλείσουμε τους συμπολίτες μας από τις δουλειές τους. Αυτή είναι η στάση μας».

• Γιώργος Τσαμασλής, Νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης
«Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια, αλλά όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τότε μόνο θα γίνει πραγματική προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Και για να ακριβολογούμε, λέμε ότι πρέπει να γίνει αυστηρός φυτοϋγειονομικός έλεγχος στα σύνορα, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος στην κατανάλωση προϊόντων αμφιβόλου διατροφικής αξίας από τρίτες χώρες. Έτσι θα επιτευχθεί και περιορισμός των εισαγωγών, ενώ αυτομάτως θα δημιουργηθεί καλύτερη δυναμική στο εμπόριο για τα εγχώρια προϊόντα. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που, αν εφαρμοστεί άμεσα, μπορεί να δώσει ανάσα στην ελληνική αγροτική παραγωγή. Από κει και πέρα, σε ό,τι έχει σχέση με ΟΣΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συντομεύσει τους χρόνους πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων πολύ περισσότερο απ’ ότι σήμερα, προφασιζόμενη δικαιολογίες γραφειοκρατικής εμπλοκής στα ζητήματα των επιδοτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι τον Μάρτιο μπορούν να τακτοποιηθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, έτσι ώστε να είναι άμεση η αποπληρωμή των χρεωστούμενων ευρωπαϊκών ενισχύσεων».

•Βασίλης Κανάκας, Νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης
«Δυστυχώς οι αγρότες είναι αναγκασμένοι και πάλι να βγαίνουν στο δρόμο. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκη είναι εδώ και διεκδικούν για μια ακόμη φορά τα αυτονόητα που λέμε κάθε χρόνο: Το να ξέρει ο αγρότης τι θα καλλιεργήσει. Το να γνωρίζει ο καλλιεργητής ποιο θα είναι το κόστος της παραγωγής και η εγγυημένη τιμή του προϊόντος, ώστε να ξέρει τι θα σπείρει. Εδώ και 15 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε. Ήρθε η ώρα κάποια πράγματα να μπουν στη θέση τους. Δεν μπορεί στις Σέρρες ο Πρωθυπουργός να λέει ότι 500 εκατομμύρια ευρώ είναι ψίχουλα και να δεσμεύεται για ένα δισεκατομμύριο. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι σήμερα 40% κάτω. Ήρθε λοιπόν η ώρα να στηρίξει τα προϊόντα που, από τον ανταγωνισμό και την κρίση, έχουν πέσει πολύ χαμηλά οι τιμές τους».