Την πρόθεση της κυβέρνησης να αποδώσει τα άδεια στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνάντηση που είχε με τους Δημάρχους της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης. Οι Δήμαρχοι στο σύνολό τους ζητούν την άνευ όρων απόδοση των στρατοπέδων στους Δήμους για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής. Πονοκέφαλο προκαλεί, ωστόσο, στους Δημάρχους η εξεύρεση πόρων για την ανάπλαση των χώρων που ξεπερνούν τα 1500 στρέμματα.
Ένα ακόμη βήμα για την απόδοση των άδειων στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες έγινε σήμερα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να του καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ για ορισμένα από αυτά τα στρατόπεδα όπως του Παύλου Μελά, στα οποία υφίστανται και σήμερα κάποιες λειτουργίες του στρατού, τόνισε ότι θα πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα της μεταφοράς τους σε κάποιον άλλο χώρο.
Αυτό είναι μια προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι που θέλουμε να το οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί σημασία έχει τελικά ο πολίτης, η κάθε οικογένεια, το κάθε παιδί, να έχει ένα χώρο στον οποίο να μπορεί ν’ αναπτύσσει τη δραστηριότητά του και να νιώθω ότι η πολιτεία ασχολείται μ’ αυτό, ασχολείται με την αναβάθμιση της καθημερινότητάς του.
Βεβαίως, με την ευκαιρία της συνάντησης θα συζητήσουμε και άλλα θέματα, θεσμικού και πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς επίκειται αύριο η παρουσίαση της νέας κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ και για τη θεσμοθέτηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως Β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
"Αυτά είναι θέματα που τα έχουμε συζητήσει και προεκλογικά, υπάρχει ευρύτατη συναίνεση γύρω από αυτές τις πρωτοβουλίες. Βέβαια σημασία έχει πάντα η εξειδίκευση για όλη τη χώρα αλλά ειδικότερα για τη Μακεδονία, για τη Θεσσαλονίκη, που πρέπει να χειραφετηθεί θεσμικά για να μπορέσει να εφαρμόσει το δικό της νέο, αναπτυξιακό πρότυπο", δήλωσε ο υπουργός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια στρατόπεδα και σε τι βάθος χρόνου θα δώσετε;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μερικά μπορούν ν’ αποδοθούν αμέσως. Για άλλα χρειάζεται συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και κυρίως αυτό που έχει σημασία είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ώριμες, ολοκληρωμένες προτάσεις και να είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτή τη νέα πρόκληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα δοθούν αμέσως;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα τα πούμε μετά τη σύσκεψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ποσό είναι πάρα πολύ μεγάλο. Πώς θα διασφαλιστούν αυτά τα χρήματα Υπουργέ;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ποια χρήματα; Δεν υπάρχουν χρήματα σ’ αυτό. Αυτές είναι κοινωνικές χρήσεις, δεν πρόκειται για πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν οικονομικό, εμπορικό περιεχόμενο. Μπορεί να υπάρχουν ήπιες χρήσεις όπως υπόγεια γκαράζ, αλλά ο βασικός μας στόχος είναι η κοινωνική απόδοση αυτών των χώρων.

Τα στρατόπεδα που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή είναι τέσσερα (Ζιάκα, Μ. Αλεξάνδρου, Π. Μελά, Κατρατάσιου) και η συνολική έκταση τους ανέρχεται σε 1.500 στρέμματα.
Ο δήμαρχος Νεάπολης και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Β.Δ. Θεσσαλονίκης Ναθαναήλ Λαδόπουλος τόνισε ότι για την υποβαθμισμένη δυτική Θεσσαλονίκη είναι ζήτημα στοιχειώδους ανταπόδοσης για την άρση των αδικιών εις βάρος της.