Την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών για την προκήρυξη προγραμμάτων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, με την παράλληλη θέσπιση κριτηρίων που θα απηχούν στις πραγματικές ανάγκες των ΜΜΕ και δεν θα τις αποκλείουν από τα προγράμματα χρηματοδότησης, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Σε συνάντηση που είχε η διοικητική επιτροπή του ΒΕΘ με την γενική γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σωτήρης Μαγόπουλος υπογράμμισε ότι «πολλές εκ των επιχειρήσεων - μελών του ΒΕΘ, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα εν λόγω προγράμματα εξαιτίας των χαμηλών τζίρων που καταγράφουν. Ως μίνιμουμ τζίρο προτείνουμε τις 20.000 ευρώ».
Ο κ. Μαγόπουλος επισήμανε την ανάγκη παρεμβάσεων από την πολιτεία ώστε η υλοποίηση του ΕΣΠΑ να βασιστεί σε ένα νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο με απλούστερες διαδικασίες και λιγότερους εμπλεκόμενους φορείς στη διαχείριση.
«Οι αλλαγές θα πρέπει να συνοψίζονται στο τρίπτυχο: απλοποίηση, αποκέντρωση, επιτάχυνση. Το ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα στοχευμένο εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Μαγόπουλος τονίζοντας ότι τα επιμελητήρια μπορούν να αποτελέσουν αρωγούς της πολιτείας συμμετέχοντας στις Επιτροπές Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ.
Φυσικούς συμμάχους της πολιτείας χαρακτήρισε τα επιμελητήρια η κα. Λιονή υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η στήριξη των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και η υλοποίηση εποικοδομητικού διαλόγου με τους φορείς αυτών. «Η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί την ατμομηχανή της Ελλάδας και πρέπει να την βάλουμε μπροστά» είπε χαρακτηριστικά η κα. Λιονή. Μάλιστα δεσμεύτηκε να επισκεφθεί εντός Μαρτίου, τη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ), συνοδευόμενη από τη διοικητική επιτροπή του ΒΕΘ, προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Διαβούλευση με τα επιμελητήρια
Στο μεταξύ, ο κ. Μαγόπουλος ζήτησε τη θεσμοθέτηση διαβούλευσης με τα επιμελητήρια για το σχεδιασμό νέων δράσεων που θα δίνουν έμφαση στους τομείς: παραγωγής -μεταποίησης-παροχής υπηρεσιών αλλά και την επίσπευση της αξιολόγησης των προτάσεων που κατέθεσαν τα επιμελητήρια της χώρας στο πλαίσιο του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007 -2013». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΒΕΘ κατέθεσε πρόταση με τίτλο «Ψηφιακό Επιμελητήριο – Ψηφιακή Διαχείριση ΒΕΘ», συνολικού προϋπολογισμού 277.246,05 ευρώ.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ στο σχεδιαζόμενο νέο Αναπτυξιακό Νόμο υπογραμμίζοντας την ανάγκη αύξησης του ποσοστού χρηματοδότησης του υποβαλλόμενου προϋπολογισμού και της απλοποίησης των όρων ένταξης των επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης.