Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Προπύργιο της ΝΔ συνεχίζει να είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως αποδεικνύει δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία «To the point», για λογαριασμό της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Η σημερινή διοίκηση, με επικεφαλής τον δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, δείχνει πως έχει ικανοποιήσει με το έργο της κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας της και πως δεν έχει κουράσει, αφού το 42,3% των πολιτών έχει θετική άποψη για όσα έγιναν, όλα αυτά τα χρόνια στη Θεσσαλονίκη.
Στο σύνολο των ψηφοφόρων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης –ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές- εντυπωσιακά είναι και τα ποσοστά θετικής ψήφου που συγκεντρώνει ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: Θετική γνώμη εκφράζει το 31,7% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική γνώμη εκφράζει το 31,5%.
Τα ποσοστά αυτά -αν αναλογιστεί κανείς πως είναι φυσιολογικό ένα πρόσωπο να έχει φθαρεί μετά από τόσα χρόνια στη διοίκηση του δήμου- δείχνουν πως ο τωρινός δήμαρχος συνεχίζει να διατηρεί σημαντικές δυνάμεις.
Ιδιαίτερα αγαπητός δείχνει να είναι ο κ. Παπαγεωργόπουλος μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς, σε αυτήν την κατηγορία, θετική γνώμη εκφράζει το 79,1% των ερωτηθέντων. Θετική άποψη για τον δήμαρχο φαίνεται να έχουν και οι ψηφοφόροι του ΛΑ.Ο.Σ., καθώς το 43,9% των ψηφοφόρων του κ. Καρατζαφέρη δηλώνει ευχαριστημένο από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου.
Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα και όσον αφορά τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις. Όλες εκτός της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» του κ. Μπουτάρη εισπράττουν αρνητικές γνώμες από τους ψηφοφόρους.

Τα σημαντικότερα προβλήματα
Το κυκλοφοριακό αποτελεί το βασικό αγκάθι για οποιαδήποτε διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Σε ποσοστό 51,4% οι πολίτες το κατατάσσουν πρώτο στις λίστα των σημαντικότερων προβλημάτων της πόλης. Το 32,7% των ερωτηθέντων, βλέπει την καθαριότητα ως μείζον ζήτημα που πρέπει να λυθεί, ενώ για έλλειψη θέσεων παρκινγκ κάνει λόγο το 20,1%.
Σε ερώτηση που έγινε στους πολίτες –οι οποίοι θέλουν αλλαγή στην διοίκηση του δήμου- για τον ποιον θα ήθελαν να υποδείξει υποψήφιο δήμαρχο η ΝΔ στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, το 42% απάντησε τον Σταύρο Καλαφάτη. Ακολουθεί ο Γιάννης Ιωαννίδης με 18% και ο Κώστας Γκιουλέκας με 17%, ενώ το 16,3% θα ήθελε να δει κάποιον άλλο υποψήφιο.

Σενάρια για τις επικείμενες εκλογές
Ενώ η ενδεχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, πολλά είναι τα σενάρια τα οποία προκύπτουν σε κάθε δήμο για τους εκλεκτούς τον κομμάτων. Η κάθε παράταξη θέλει να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές σε πρόσωπα, ώστε να μπορέσουν να κερδίσει στις επικείμενες εκλογές. Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους για κάθε παράταξη, αφού αποτελεί σημαντικό κέντρο αποφάσεων μιας και είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος στην Ελλάδα. Περισσότερα από είκοσι χρόνια η ΝΔ κερδίζει τη δημαρχεία, θεωρώντας την πλέον προπύργιο της. Ωστόσο, το αρνητικό αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2009, αναπτέρωσε τις ελπίδες τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και των υπολοίπων παρατάξεων, πως θα μπορέσουν να πετύχουν τη μεγάλη αλλαγή και να ξανακερδίσουν το δήμο μετά από πάνω από δύο δεκαετίες.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι από τους πιο κρίσιμους, αφού πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν, όσον αφορά το τοπίο στην πολιτική σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς οι παρατάξεις θα επιλέξουν πρόσωπα και συγχρόνως θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους στην κοινωνία.