Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010, τα δέκα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που βρέθηκαν στην Αϊτή, για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των θυμάτων του φονικού σεισμού. Βρίσκονταν εκεί από τις 20 Ιανουαρίου, με ιδιωτική χρηματοδότηση και ελαφρύ εξοπλισμό. Ο βαρύς εξοπλισμός παρέμεινε σε κάργκο, στο Πορτ Ο Πρενς, για το ενδεχόμενο συμμετοχής άλλων 15 ατόμων της Ομάδας, στην αποστολή του ΥΠΕΞ στην οποία ενημερώθηκαν, στις 26 Ιανουαρίου, ότι δεν θα συμμετάσχουν.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισαν κορυφαία στιγμή της αποστολής - που θυμούνται με συγκίνηση - τον απεγκλωβισμό 24χρονου, στις 24 Ιανουαρίου 2010. Με Γάλλους συναδέλφους τους, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον νεαρό, κόβοντας σίδερα και σκάβοντας το μπετόν, κάτω από το οποίο είχε θαφτεί ζωντανός. Ο Αϊτινός μεταφέρθηκε στο γαλλικό νοσοκομείο της πόλης, όπου του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
«Μας είπαν ότι φοράει το καπέλο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που του χαρίσαμε και δεν θέλει να το βγάλει», τόνισε ο Ζήσης Κουσαξίδης, υπεύθυνος συντονισμού του κλιμακίου.
Όσο για την κατάσταση που επικρατεί στην Αϊτή, ο αρχηγός της αποστολής Απόστολος Δέδας, είπε: «Επικρατεί παντού ανασφάλεια, δεν υπάρχουν υποδομές, παντού σημειώνονται διενέξεις για φαγητό, για εφόδια, για το μοίρασμα της βοήθειας».
Στην επικοινωνία μεταξύ των ομάδων διάσωσης, «βοήθησαν πάρα πολύ, είναι αλήθεια, και εκατοντάδες ραδιοερασιτέχνες με τα σι μπί τους. Πραγματικά, τους χρησιμοποιήσαμε όπου χρειάστηκε», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Σάκης Σωτηράκης.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ήδη έχει συγκεντρώσει και σκοπεύει να αποστείλει και ανθρωπιστική βοήθεια στο Πόρτ Ο Πρένς.