«Η Κρήτη ταξιδεύει με χάρτες στη Δυτική Μακεδονία» είναι το θέμα της Έκθεσης που διοργανώνεται με την επιμέλεια του Καθηγητή της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του Α.Π.Θ., Ευάγγελου Λιβιεράτου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, για να τιμηθούν οι Κρήτες της Μακεδονίας. Στην έκθεση χαρτών εκτίθενται χάρτες από τη συλλογή της Μαργαρίτας Σαμούρκα, μαζί με, εστιασμένα στην Κρήτη, αποσπάσματα σημαντικών χαρτών της ελληνικής χαρτογραφικής παράδοσης του γεωγραφικού Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως είναι η Χάρτα του Ρήγα και ο Πίναξ του Γαζή που εκτίθενται πλήρεις στη μόνιμη έκθεση της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης. Επίσης, εκτίθενται αποσπάσματα από τους χάρτες του von Weiss, από τη συλλογή του Χαράλαμπου Παπαστάθη και του Aldenhoven, της συλλογής του Μάνου Χαριτάτου, της περιόδου της δημιουργίας του Νέου Ελληνικού Κράτους.





Δύο χάρτες της Μεγαλονήσου που συντάχθηκαν με μεθόδους και τεχνικές της «παράγωγης» χαρτογραφίας στον Τομέα Κτηματολογίου, Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., συμπληρώνουν την έκθεση.


Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 17 Ιανουαρίου έως και 14 Μαρτίου 2010, στη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, στο Αρχοντικό Λασσάνη.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Παρασκευή 11:00 - 13:00. Σάββατο και Κυριακή 11:00 - 13:00 και 18:00 - 20:00. Για το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς 13 - 14 Φεβρουαρίου: Σάββατο 10:00 - 17:00 και Κυριακή 10:00 - 15:00.
Την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010, στο πλαίσιο της έκθεσης, θα δοθεί διάλεξη του Πρέσβη Χρήστου Ζαχαράκι όπου θα παρουσιαστεί το συλλεκτικό λεύκωμα «Κρήτης Νήσου Θέσις, τέσσερις αιώνες έντυπης χαρτογραφίας της Κρήτης, 1477-1800».
Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε:
1. Η Κρήτη στην χαρτογραφική απόδοση της Γεωγραφίας του Πτολεμαίου, 1490
2. Η Κρήτη στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, 1797
3. Η Κρήτη στον χάρτη του Aldenhoven, 1838
4. Η Κρήτη σε χάρτη σύνθεσης και παραγωγής του ΤΑΤΜ-ΑΠΘ, 1999 (χάρτης της Μεγαλονήσου που συντάχθηκε με μεθόδους και τεχνικές της “παράγωγης” χαρτογραφίας στον Τομέα Κτηματολογίου, Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ.).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ ή εδώ: