Μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης κατέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, οι καθυστερήσεις στο έργο έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που αναπτύσσονται τα εργοτάξια του έργου και ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Χθες, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010, συνεδρίασε για δεύτερη φορά η συντονιστική επιτροπή των επαγγελματιών που θίγονται από τις εργασίες. Στη σύσκεψη, που έγινε με τη συμμετοχή του διευθυντή της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη, Ευάγγελου Γαλούση, εξετάστηκε η πορεία επίλυσης των προβλημάτων που είχαν τεθεί στην εταιρία με την μορφή υπομνήματος το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Διαπιστώθηκε ότι έγιναν θετικές κινήσεις, όπως ο φωτισμός των εργοταξιακών καταλήψεων στην οδό Μοναστηρίου και το άνοιγμα διάβασης στην ίδια περιοχή (στο ύψος της οδού Οδυσσέως) ώστε το καταναλωτικό κοινό να έρχεται σε επαφή με τις επιχειρήσεις που σήμερα έχουν χαθεί πίσω από την περίφραξη των εργοταξίων.
Στη ίδια σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για τις εργασίες στο σταθμό του μετρό στην Ανάληψη, όπου τα προβλήματα χαρακτηρίστηκαν "σημαντικά". Ο κ. Γαλούσης έκανε γνωστό ότι θα εντατικοποιηθούν οι εργασίες στην περιοχή (σ.σ. δεν υπάρχουν αρχαία) ώστε να μειωθεί ο χρόνος των εργοταξιακών καταλήψεων, ενώ όπου δεν υπάρχει κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, οι λαμαρίνες θα αντικατασταθούν με πλέγματα.
«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν και θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον διευθυντή της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη, Ευάγγελο Γαλούση. Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν. Η μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου έχει οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες στα όρια της χρεοκοπίας. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στην κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.
Στη μηνυτήρια αναφορά, το ΕΕΘ υποστηρίζει ότι όλοι οι επαγγελματίες "στηρίξαμε και στηρίζουμε την κατασκευή αυτού του έργου, το οποίο αναμφίβολα θα λύσει μεγάλα προβλήματα της πόλης μας. Γι’ αυτό και όλοι οι επαγγελματίες ανέχτηκαν αγόγγυστα τα έργα που εκτελούνται μπροστά από τα καταστήματά τους και που οδήγησαν στον πλήρη αποκλεισμό τους με κλειστές περιφράξεις, έλλειψη διόδων και προσβάσεων τόσο οχημάτων όσο και πεζών καθώς και ελλιπή φωτισμό των εργοταξίων και μετατροπή τους πολλές φορές τις νυχτερινές ώρες σε εστίες παραβατικών συμπεριφορών. Όμως, τούτο δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρο λόγω των υπαίτιων τεράστιων καθυστερήσεων στην κατασκευή".
Μάλιστα χαρακτηρίζεται "ανάλγητη" η ανάδοχος εταιρία!

Το πλήρες κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Το Επιμελητήριό μας είναι αποδέκτης την τελευταία περίοδο πολλαπλών καταγγελιών μελών του – επαγγελματιών, που αφορούν στον οικονομικό μαρασμό, στον οποίο έχουν περιέλθει, εξαιτίας της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην εκτέλεση κατασκευής του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης από τον κύριο και ανάδοχο του έργου. Οι επαγγελματίες, που διατηρούν καταστήματα στις περιοχές εργοταξίων του έργου, οδηγούνται στην καταστροφή λόγω της απαξίωσής των από τα τελματωμένα αλλά πλήρως εγκατεστημένα εργοτάξια, τα οποία απλώς στέκουν χωρίς να εκτελούνται εργασίες ή σε άλλες περιπτώσεις εκτελούνται με ρυθμούς χελώνας.
Προς επίρρωση των ανωτέρω ήλθαν οι ίδιες οι ανακοινώσεις της Αττικό Μετρό Α.Ε. και του αρμόδιου Υπουργού στον Τύπο πριν από λίγες ημέρες, βάσει των οποίων από την υπογραφή της συμβάσεως κατασκευής του έργου την 7/4/2006 και την έναρξη των εργασιών στα τέλη Ιουνίου του ίδιου έτους, τρεισήμισι έτη μετά, έχει περάσει πάνω από το 50% του συμβατικού χρόνου κατασκευής του ΜΕΤΡΟ και μέχρι τώρα έχει κατασκευαστεί μόνο το 11% του έργου. Ενώ δε το έργο θα ολοκληρωνόταν σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις το 2012, τώρα μετατίθεται για το 2014 και βλέπουμε.
Όλοι μας στηρίξαμε και στηρίζουμε την κατασκευή αυτού του έργου, το οποίο αναμφίβολα θα λύσει μεγάλα προβλήματα της πόλης μας. Γι’ αυτό και όλοι οι επαγγελματίες ανέχτηκαν αγόγγυστα τα έργα που εκτελούνται μπροστά από τα καταστήματά τους και που οδήγησαν στον πλήρη αποκλεισμό τους με κλειστές περιφράξεις, έλλειψη διόδων και προσβάσεων τόσο οχημάτων όσο και πεζών καθώς και ελλιπή φωτισμό των εργοταξίων και μετατροπή τους πολλές φορές τις νυχτερινές ώρες σε εστίες παραβατικών συμπεριφορών. Όμως, τούτο δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρο λόγω των υπαίτιων τεράστιων καθυστερήσεων στην κατασκευή.
Οι επαγγελματίες των περιοχών ανάπτυξης εργοταξίων, ήτοι Μοναστηρίου, Εγνατίας-Ίωνος Δραγούμη-Βενιζέλου, Εγνατίας-Αγίας Σοφίας-Πλάτωνος και Δελφών δεν μπορούν να ανέχονται πλέον εργοτάξια, που ενώ θα έπρεπε να παραμείνουν εκεί μήνες, παραμένουν ολόκληρα έτη. Δεν μπορούν να ανέχονται εργοτάξια, που ενώ θα έπρεπε να εργάζονται, απλώς υφίστανται. Δεν μπορούν να ανέχονται εργοτάξια, που ενώ θα έπρεπε να εργάζονται, απλώς υφίστανται ως αποθηκευτικοί χώροι.
Εντωμεταξύ, τα καταστήματα παραμένουν χωρίς λόγο εγκλωβισμένα μετά την πάροδο τόσων ετών, ακόμα και τώρα την περίοδο των εορτών, και η πτώση του κύκλου των εργασιών τους είναι δραματική.
Κύριε Εισαγγελέα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο δεν μπορεί να παραμείνει απαθές σ’ αυτή την εξαθλίωση των επαγγελματιών-μελών του. Το Επιμελητήριο υποβάλλει την παρούσα για να προασπίσει τα νόμιμα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, που μέσα στο ήδη επιβαρημένο δυσμενώς οικονομικό περιβάλλον, δέχονται απίστευτο πλήγμα από το τέλμα των εργασιών ενός έργου, που θα έδινε υποτίθεται πνοή στην πόλη, πράγμα που πιστεύουμε, εάν όμως υλοποιούταν εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΡΓΟΤΑΞΙΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ.
ΕΠΕΙΔΗ η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου είναι όλως καταχρηστική, αντισυνταγματική και πλήττει ανεπανόρθωτα τον κλάδο των επαγγελματιών με τρόπο παράνομο, εφόσον δεν τους επιτρέπουν με τα καταστήματά τους στις περιοχές της χρόνιας δήθεν κατασκευής - ουσιαστικά χρόνιας ανούσιας περίφραξης - να έχουν ίσα δικαιώματα με τους καταστηματάρχες-επαγγελματίες των περιοχών όπου δεν εκτελούνται έργα και επίσης να αναπτύσσουν ελεύθερα την εμπορική δραστηριότητά τους και να συμμετέχουν στην οικονομική ζωή της χώρας κατά παραβίαση των θεμελιωδών άρθρων 4, 5, 25 του Συντάγματος.
ΕΠΕΙΔΗ η αναφορά μας είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθινή.
ΖΗΤΟΥΜΕ την διερεύνηση και απόδοση αξιόποινων πράξεων στους υπαίτιους της Μετρό Θεσσαλονίκης-Αττικό Μετρό Α.Ε. ή/και της Κοινοπραξίας κατασκευαστικών εταιριών του έργου ή/και παντός άλλου υπευθύνου.