Την απαίτηση της αγοράς και των επαγγελματιών τα μέτρα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας να είναι δίκαια και όχι μονομερή εις βάρος των επαγγελματιών, μετέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο επίσημο δείπνο του ΕΕΘ με την ευκαιρία του Νέου Έτους.
«Όλα δείχνουν ότι το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά», σημείωσε ο κ. Ζορπίδης. «H νέα κυβέρνηση», προσέθεσε, «καλλιέργησε πολλές προσδοκίες προεκλογικά και δεν έμαθε από τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι 100 πρώτες ημέρες πέρασαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα Η ανασφάλεια και ο φόβος για το αύριο κυριαρχεί. Κανείς από εμάς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι η κρίση θα περάσει χωρίς θυσίες. Λέμε ναι σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά απαιτούμε από το Κράτος να σταματήσει τις σπατάλες και τους δημοσίους υπαλλήλους να δουλέψουν», τόνισε ο κ. Ζορπίδης και ζήτησε να μπει φραγμός στη δημόσια σπατάλη.
«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε υπέρογκους μισθούς και πρόσθετα επιδόματα σε υπαλλήλους Δημοσίων Υπηρεσιών και επιχειρήσεων του δημοσίου που είναι ζημιογόνες. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε νέες εθελούσιες εξόδους τις οποίες θα πληρώσουμε όλοι εμείς. Όσοι περισσεύουν από την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τον ΟΤΕ, τα λιμάνια ή όποια άλλη επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος, να μεταταχτούν στο Δημόσιο και σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη και να εργαστούν».
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΕΘ υπερασπίστηκε και τη θέση του επαγγελματία, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί ως κατεξοχήν παράγοντας φοροδιαφυγής.
«Τα σπασμένα τα πληρώνουν οι επαγγελματίες που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο μια άδικης και ισοπεδωτικής κριτικής. Φοβάμαι ότι θα δεχτούμε μια φορομπηχτική θύελλα. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που κάθε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων που θα αλλάξουν το κλίμα στην αγορά θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες», υπογράμμισε και περιέγραψε ένα δύσκολο οικονομικό τοπίο, με 250.000 επαγγελματίες να μην μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ, ενώ το 2009 κάθε μήνα καταγράφονταν 40.000 νέες εγγραφές στον Τειρεσία.
«Η εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών σε ύψος μεγαλύτερο των 3 δις. ευρώ το 2009, μια αύξηση μεγαλύτερη από 150% σε σχέση με το 2008, δεν σημαίνει ότι η αγορά έχει γεμίσει με απατεώνες. Αντίθετα, η αγορά έχει γεμίσει από απελπισμένους επαγγελματίες που παλεύουν να σταθούν όρθιοι σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Έχουν απέναντί τους το φόβο των καταναλωτών για το αύριο, τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παραεμπορίου και των πολυκαταστημάτων, έχουν απέναντί τους ένας κράτος που βάζει μόνο εμπόδιο στη δουλειά τους».

Πρόταση ρευστότητας
Ο κ. Ζορπίδης εξέφρασε το φόβο του για ένα νέο κύμα λουκέτων και πτωχεύσεων τους πρώτους μήνες του 2010 και ζήτησε να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης για να επανέλθει η ρευστότητα στα επίπεδα των αρχών του 2008, δηλαδή πριν η κρίση χτυπήσει και την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα πρότεινε εγγυήσεις ύψους 15 δις. ευρώ που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το πακέτο στήριξης των τραπεζών να διατεθούν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, το γνωστό μας ΤΕΜΠΜΕ. Στη συνέχεια το Ταμείο θα δέχεται αιτήσεις για παροχή εγγυήσεων για την κάλυψη δανείων που θα αφορούν υποχρεώσεις προς τρίτους, φορολογικές υποχρεώσεις, ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών. Ο ΕΟΜΜΕΧ, με τους περισσότερους από 1.000 εξωτερικούς συμβούλους που διαθέτει θα αξιολογεί την επιχείρηση. Αν η επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη, τότε ο επαγγελματίας θα λαμβάνει μια εγγυητική επιστολή την οποία θα καταθέτει στην τράπεζα για να λάβει τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη.
«Με τον τρόπο αυτό οι επαγγελματίες βγαίνουν από τον Τειρεσία, οι τράπεζες δίνουν δάνεια, πέφτει χρήμα στην αγορά, τα δημόσια ταμεία γεμίζουν με φόρους και τα ασφαλιστικά ταμεία λαμβάνουν εισφορές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα εισέπρατταν. Το σημαντικότερο είναι ότι σταματάμε ένα μεγάλο κύμα λουκέτων και πτωχεύσεων», σημείωσε ο κ. Ζορπίδης.
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ κλείνοντας την ομιλία του προέβη σε έναν μικρό απολογισμό των δράσεων του Επιμελητηρίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του ΕΕΘ στις προσεχείς επιμελητηριακές εκλογές.

Ο κ. Μπόλαρης
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης ήταν περισσότερο αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
«Η κυβέρνηση, οι φορείς, τα κόμματα, όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να αποτύχουμε. Διακυβεύεται η αξιοπιστία της χώρας, αλλά και η αξιοπιστία της πολιτικής που πρέπει να απαντήσει στα προβλήματα της χώρας», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Τα κόμματα
Η κρίση είναι μια ευκαιρία για να υλοποιηθούν δράσεις υπέρ των μικρομεσαίων, σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.
«Θα ασκήσουμε γόνιμη κριτική και θα σταθούμε απέναντι σε πολιτικές που δεν βοηθούν τον επαγγελματία», προσέθεσε.
«Φυλάτε Θερμοπύλες», είπε απευθυνόμενος προς του επαγγελματίες ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας ότι οι μικρομεσαίοι είναι αυτοί που παράγουν πλούτο στη χώρα.
«Οι ακολουθούμενες πολιτικές δεν έδωσαν λύσεις στα προβλήματα και γι’ αυτό κλείνουν οι επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να πληρώσουν την κρίση τα μικρά και μεσαία εισοδήματα», ανέφερε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου.
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πορεία της αγοράς.
«Δεν έχω καταλάβει από πού πηγάζει η αισιοδοξία ορισμένων. Η αγορά στραγγαλίζεται. Τα στόρια έχουν πέσει. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση από πού θα εισπράξει η Πολιτεία», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Μπόλαρη. «Είμαι πολύ απαισιόδοξος. Τους τελευταίους μήνες έκλεισαν 3.000 επιχειρήσεις.
«Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στα προβλήματα των επαγγελματιών», σημείωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ωστόσο επεσήμανε ότι αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες είναι μια «απίθανη φοροεπιδρομή».