ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Το "πράσινο φως" πήραν, από το υπουργικό συμβούλιο, οι αλλαγές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πριν από λίγο (18.35 της Κυριακής 10 Ιανουαρίου 2010), ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, ανακοίνωσε τις βασικές αρχές, τις οποίες θέτει σε διαβούλευση η κυβέρνηση, αλλά και την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο μέσα σε τρεις μήνες. Χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι οι επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνουν με το νέο νόμο και θα εκλέξουμε δημάρχους και περιφερειάρχες για ισχυρούς δήμους και ισχυρές περιφέρειες.
Αναλυτικά, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε τις εξής βασικές προτάσεις της κυβέρνησης:
Δημιουργία 13 περιφερειών (όπου, δηλαδή, υπάρχουν), με αιρετούς περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, καθώς και περιφερειακά συμβούλια. Οι περιφέρειες αυτές θα διαχειρίζονται τα ΠΕΠ και το ΕΣΠΑ, καθώς και τον περιφερειακό σχεδιασμό (όπως αυτόν που αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων).
Μείωση σε 370 (ίσως και λιγότερους) των 1034 δήμων της χώρας.
Μείωση, από 6.000 σε 2.000, των δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου των δήμων
Ίδρυση επτά γενικών διευθύνσεων που θα αντικαταστήσουν τις 13 περιφέρειες.
Ίδρυση μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης σε Θεσσαλονίκη και Αττική.
Το όλο πρόγραμμα ονομάζεται "Πρόγραμμα Καλλικράτης", παίρνοντας την ονομασία του από τον αρχαίο αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.
Θα προβλέπεται, ακόμη, η υποχρεωτική κατανομή των πόρων στους δήμους, βάσει ξεκάθαρων γεωγραφικών κριτηρίων "για να μπει τέλος στην πελατειακή κατανομή κονδυλίων", όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ραγκούσης. Στην αναδιανομή των πόρων συμπεριλαμβάνεται και η απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος, πλέον, θα ενισχύει τους ΟΤΑ.
Όσον αφορά τα οικονομικά, θα ελέγχονται από Υπηρεσίες Εποπτείας των ΟΤΑ, κάθε δαπάνη θα πρέπει να προεγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι αποφάσεις των δήμων θα πρέπει να δημοσιοποιούνται. Όσο για τα δάνεια των δήμων, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι "θα μπουν όροι".
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επί μακρόν στην έλλειψη συμβούλων στους δήμους και υπογράμμισε ότι θα πρέπει, οι νέοι δήμοι, να θεσπίσουν τέτοιες θέσεις. Υπογράμμισε ότι όλες οι προσλήψεις και όλες οι διεργασίες, οικονομικές και μη, θα διέπονται από διαφάνεια.