Χρήματα χρειάζεται, όχι τώρα, αλλά... χθες, η κυβέρνηση και βρήκε τον τρόπο: Πουλάει. Σε όποια επιχείρηση έχει μερίδιο το δημόσιο, μετατρέπεται, αυτόματα, σε υποψήφια για "αποκρατικοποίηση". Μελετάται, βέβαια, η εκχώρηση μέρους των μετοχών κι όχι η ολική αποκρατικοποίηση. Στόχος της κυβέρνησης, όπως επισημαίνει, σήμερα, η Ναυτεμπορική, είναι να βρεθούν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι άλλος τρόπος δεν υπάρχει...
Ως πιο κατάλληλη για την αποστολή αυτή κρίνεται η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών η οποία όμως σήμερα δεν διαθέτει ούτε Διοικητικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι, με την κατάλληλη τροποποίηση του καταστατικού λειτουργίας θα μπορεί να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια προχωρώντας σε αγοραπωλησίες μετοχών με ευέλικτες διαδικασίες και χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία όπως τα ομολογιακά δάνεια και οι τιτλοποιήσεις μελλοντικών κερδών.
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναφέρεται ότι το κρατικό χαρτοφυλάκιο περιέχει σημαντικές συμμετοχές στον τραπεζικό τομέα με άμεση κυριότητα μεριδίων στην Αγροτική Τράπεζα (77%) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%). Επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ή των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας, όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, ή σε εταιρείες διαχείρισης αγωγών και η ιδιοκτησία κατασκευής αγωγών περιλαμβάνουν μικρά ή μεγάλα συμφέροντα π.χ. σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, όπως και στις εταιρείες διαχείρισης των υδάτων. Πλειοψηφία μεριδίων έχει η κυβέρνηση σε ΟΛΘ, ΟΛΠ και ΔΑΑ. Τέλος, το κράτος εξακολουθεί να έχει σημαντικά μερίδια σε καζίνο, καθώς και στο κρατικό μονοπώλιο της εταιρείας στοιχημάτων ΟΠΑΠ.
Για τα κρατικά ακίνητα, θα επιλεχθεί ιδιώτης σύμβουλος ο οποίος θα αναλάβει τα επιλέξει τα πλέον εμπορικά από τα ακίνητα της δημόσιας περιουσίας τα οποία θα ενταχθούν στο περιουσιολόγιο της νέας εταιρείας. Η εταιρεία θα ασχολείται με επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία και θα λειτουργεί και αυτή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θα μπορεί δηλαδή να πουλά και να αγοράζει ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας, να κάνει χρήση όλων των σύγχρονων χρηματοπιστωτικών εργαλείων (τιτλοποιήσεις, ομολογιακά δάνεια) και φυσικά να μετοχοποιηθεί και η ίδια όταν επιλέξει το οικονομικό επιτελείο.
Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν για το θέμα επαφές με όλους τους φορείς του Δημοσίου τους οποίους αφορά η σύσταση της νέας εταιρείας.