Τρία έργα σε ισάριθμους Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ), έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων, από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή. Τα έργα αφορούν στη διαχείριση και διανομή πόσιμου νερού και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 3.767.899,38 ευρώ.
Όπως τόνισε η κ. Λιονή, «τα τρία έργα συμπληρώνουν την ένταξη μιας ομάδας συνολικά οχτώ έργων διαχείρισης και διανομής πόσιμου ύδατος στην Κεντρική Μακεδονία. Τα έργα εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 και είχαν προκριθεί ως πρώτης προτεραιότητας, προκειμένου να διασφαλίσουμε για τους κατοίκους των περιοχών όπου θα κατασκευαστούν, πόσιμο νερό ποιότητας, περιορίζοντας τις σπατάλες και τις διαρροές και προστατεύοντας το περιβάλλον και βέβαια τους φυσικούς πόρους. Πρώτιστο μέλημά μας είναι να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε πόσιμο νερό αρίστης ποιότητας, απαλλαγμένο από επιβαρυντικά στοιχεία. Και θεωρούμε πως με έργα, όπως αυτά που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, να επιτύχουμε οριστική λύση στα όποια προβλήματα αντιμετώπιζαν επί χρόνια οι συγκεκριμένες περιοχές, είτε με την ποιότητα, είτε με την επάρκεια του νερού».
Τα τρία έργα που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 είναι:
1. Συστήματα παρακολούθησης ποσότητας και ποιότητας πόσιμου νερού Δήμου Γιαννιτσών (προϋπολογισμός 773.500 ευρώ): Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ποσότητας και ποιότητας του πόσιμου νερού του Δήμου Γιαννιτσών. Στόχος της παρέμβασης είναι η ανάγκη άμεσης παρακολούθησης της ποσότητας και ποιότητας του πόσιμου νερού, η μείωση των απωλειών και η έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων στο δίκτυο με την υιοθέτηση των προηγμένων αυτοματοποιημένων συστημάτων εποπτικού ελέγχου και συλλογής δεδομένων (προγράμματα SCADA).
2. Νέοι σταθμοί τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού ύδρευσης Δήμου Σερρών (προϋπολογισμός 2.356.200 ευρώ): Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 75 νέων τοπικών σταθμών τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης της πόλης των Σερρών. Η ολοκλήρωση της πύκνωσης των ήδη υπαρχόντων σταθμών στην πόλη των Σερρών και η κατασκευή νέων στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου θα συμβάλλει περισσότερο στη μείωση των διαρροών και στη βελτίωση της διαχείρισης του νερού στο σύνολο του Δήμου.
3. Εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού στο Δήμο Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμός 638.199,38 ευρώ): Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστήματος τηλεχειρισμού, με το οποίο επιτυγχάνεται η αυτοματοποίηση της λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων και ο συνεχής έλεγχος της ποιότητας του ποσίμου νερού στο Δήμο.