Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Φταίει η φύση για την κατολίσθηση στα Τέμπη, καθώς πρόκειται για ένα αιφνίδιο και ακραίο γεωλογικό φαινόμενο», υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου». Κι οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και όλοι όσοι περνούν από τα Τέμπη, είτε ως τουρίστες, είτε ως άνθρωποι που είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν, θυμούνται ένα γνωστό τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα, που μιλούσε για το εγγύς μέλλον. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία υποστηρίζει ότι η κατάπτωση των βράχων δεν οφείλεται στις εργασίες ανατίναξης για τη διάνοιξη των οδικών σηράγγων, ενώ παραδέχεται ότι δεν εφαρμόστηκε η εγκεκριμένη μελέτη προστασίας από πτώσεις βράχων. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν και από τις εκθέσεις τόσο των εμπειρογνωμόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Κεντρικού Γεωλογικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος όσο και της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που συνεκάλεσε άμεσα η ίδια η εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ.
Τις επόμενες ημέρες η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία το πέρασμα των Τεμπών με αποδεκτό επίπεδο ασφαλείας. Ωστόσο, αναφέρει, μόνο με την κατασκευή και λειτουργία των σηράγγων του έργου θα εξασφαλιστούν συνθήκες απόλυτης ασφαλείας της κυκλοφορίας.

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία εκφράζουν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις που έχει στην περιοχή τους το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος των Τεμπών έστειλαν οι κάτοικοι του δήμου Ανατολικού Ολύμπου. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Διονύσιος Αρωνιάδης, διερωτάται μεταξύ άλλων «γιατί δεν έπεσαν τα βράχια και από τα απέναντι βουνά, γιατί δεν έγινε κατολίσθηση και από τις βροχές του 2003, όταν ο Πηνειός παραλίγο να ξεπεράσει την Εθνική Οδό, καθώς και γιατί έγινε κατολίσθηση τώρα, που η σήραγγα περνάει σε απόσταση 40-50 μέτρων από την υπάρχουσα Εθνική Οδό.