Το τεστ Παπανικολάου για τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών πιθανόν να αντικατασταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια από το HPV DNA test για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος προκαλεί τον καρκίνο αυτό. Μελέτη 131.700 γυναικών επί 8 έτη στην Ινδία έδειξε ότι πέθαναν διπλάσιες γυναίκες, που έκαναν προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, σε σύγκριση με αυτές, που έκαναν προληπτικό έλεγχο με HPV DNA test. Αυτό είναι το περιεχόμενο μιας από τις ανακοινώσεις που θα γίνουν στην 3η Σύνοδο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού τω ν Θηλωμάτων (HPV), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Δ’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Α.Π.Θ. και σηματοδοτεί την αρχή των φετινών εκδηλώσεων στην Ελλάδα της 8ης Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας (24-31 Ιανουαρίου 2010).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω Λόγω της μεγαλύτερης προστασίας, που προσφέρει ένα αρνητικό HPV DNA test (6 έτη), σε σύγκριση με ένα αρνητικό τεστ Παπανικολάου (3 έτη), ο πληθυσμιακός έλεγχος όλων των γυναικών με εφαρμογή του HPV DNA test υπολογίζεται να έχει χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι σήμερα με την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου.
Η αυτο-λήψη (self-sampling) του κολπικού επιχρίσματος για HPV DNA test είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική για χώρες με χαμηλή κάλυψη του πληθυσμού όσον αφορά στον προληπτικό έλεγχο.
«Ο ιός HPV προσβάλλει παιδιά, εφήβους, άνδρες και γυναίκες και προκαλεί καλοήθεις και κακοήθεις αλλοιώσεις όχι μόνο στα γεννητικά όργανα, αλλά και στην περιπρωκτική περιοχή, στο δέρμα, στην στοματική κοιλότητα, στα όργανα του ανώτερου αναπνευστικού και πιθανόν και σε άλλα όργανα. Έτσι, από μια γενικευμένη πρόληψη της HPV-μόλυνσης θα έχει να επωφεληθεί όχι μόνον το γυναικείο φύλο αλλά και το ανδρικό.
Η πανευρωπαϊκή εβδομάδα επιδιώκει να υπενθυμίσει σε όλους τους ευρωπαίους την σημασία της δραστηριοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μιας νόσου, η οποία αν και είναι πλέον δυνατόν σήμερα να προληφθεί τελείως, συνεχίζει να οδηγεί στον θάνατο ετησίως περί τις 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Με αφορμή την σύνοδο ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας Θεόδωρος Αγοραστός, διευθυντής της Δ΄ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της εταιρίας, έδωσε συνέντευξη τύπου, κατά την διάρκεια της οποίας επεσήμανε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα δεν ελαττώνονται τα τελευταία 25 έτη, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ποσοστά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η ευρεία εφαρμογή του εμβολιασμού σε ξένες χώρες (π.χ. Αυστραλία) έδειξε ήδη αποτελέσματα με στατιστικά σημαντική ελάττωση των κονδυλωμάτων σε άνδρες και γυναίκες. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ελάττωσης και των προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, όχι μόνο σε γυναίκες που δεν είχαν μολυνθεί, αλλά και σε όσες είχαν μολυνθεί από τον ιό.
Απ’ ό,τι διαπιστώθηκε στις σχετικές μελέτες, ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον των κύρια ογκογόνων τύπων 16 και 18 προσφέρει προστασία η οποία, μέσω διασταυρούμενης προστασίας από συγγενείς HPV-τύπους, ξεπερνά το 70%, που είχε υποτεθεί αρχικά και μπορεί να φθάσει μέχρι και 85%», δήλωσε ο κύριος Αγοραστός.
Σύμφωνα με τελευταία αποτελέσματα, το εμβόλιο φαίνεται να προσφέρει προστασία από προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας όχι μόνο σε κορίτσια και νέες γυναίκες, αλλά και σε μεγαλύτερες γυναίκες, μέχρι και 45 ετών.
Ο συνδυασμός εμβολιασμού και HPV DNA test προσφέρει διπλάσια εφ’ όρου ζωής προστασία απ’ ό,τι το τεστ Παπανικολάου μόνο του.
Κατά την εφαρμογή, μέχρι σήμερα, πέραν των 60.000.000 δόσεων HPV-εμβολίων παγκοσμίως, τα δύο εμβόλια αποδείχθηκαν ασφαλή, χωρίς αιτιολογικά συσχετιζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, πέραν των τοπικών αντιδράσεων, ζάλης, λιποθυμιών και ορισμένων αλλεργικών αντιδράσεων.
H Ελλάδα παρουσιάζει μια εμβολιαστική κάλυψη περίπου 10% συνολικά (γυν. 12-26 ετών), σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες (50-85%). Τα ποσοστά μάλιστα αποδοχής του HPV-εμβολιασμού από τις Ελληνίδες πριν την κυκλοφορία του εμβολίου στην χώρα μας ήταν μεγαλύτερα απ’ ό,τι μετά (Πρόγραμμα Λυσιστράτη).
Κατά την διάρκεια της Εναρκτήριας Τελετής του Συνεδρίου στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, ο Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Α. Κωνσταντόπουλος θα δώσει την επίσημη διάλεξη με τίτλο «Εμβολιαστική πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».