Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Αντιμέτωπες με την ανεργία, οκτώ γυναίκες στο Καλαμωτό του Ν. Θεσσαλονίκης αποφάσισαν το 1999 να ενώσουν τις δυνάμεις τους και την τέχνη τους δημιουργώντας έναν γυναικείο συνεταιρισμό και κατάφεραν σήμερα να πωλούν παραδοσιακά προϊόντα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα μέχρι και στο Λονδίνο. Περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη, σε έναν οικισμό 450 κατοίκων, τα Ν. Καλλοίνδια (πρώην Καλαμωτό), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Καλαμωτού, με κινητήριο δύναμη την αγάπη για την παράδοση και την υγιεινή διατροφή, παρασκευάζει σε ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις μια σειρά από χειροποίητα προϊόντα, με αγνά υλικά, όπως ζυμαρικά, πίτες, μαρμελάδες και γλυκά, τα οποία διαθέτει τόσο μέσω πωλητηρίου, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του, όσο και σε δίκτυο καταστημάτων. «Ξεκινήσαμε λόγω της ανεργίας που υπήρχε εξαιτίας της παύσης παραγωγής των καπνών στην περιοχή», αναφέρει στον «Τ.Θ.» η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μαρία Δουμπρή. Όπως διηγείται η κ. Δουμπρή, τα πράγματα ήταν πραγματικά δύσκολα και έτσι μια ομάδα γυναικών, μετά και κάποια σεμινάρια στη ΝΕΛΕ της Νομαρχίας, συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μαζί και κάπως έτσι πήρε σάρκα και οστά ο Συνεταιρισμός, με την σύνταξη του καταστατικού το 2001. Σήμερα, ο βασικός πυρήνας του Συνεταιρισμού παραμένει ο ίδιος, των οκτώ γυναικών, για τις οποίες η απασχόληση αυτή έχει γίνει από βοηθητικό, κύριο εισόδημα.

Ανάγκη επέκτασης
Όπως αναφέρει η κ. Δουμπρή, υπάρχει ενδιαφέρον από νέες γυναίκες να συμμετάσχουν, αλλά αυτήν τη στιγμή ζητούμενο είναι η επέκταση του χώρου παρασκευής των προϊόντων. Ήδη, το εργαστήριο έχει εξοπλιστεί, με τη βοήθεια κονδυλίων από το Γ’ ΚΠΣ ύψους περίπου 40.000 ευρώ, με σύγχρονους καταψύκτες και ταχυψύκτες, ενώ με άλλο πρόγραμμα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ο συνεταιρισμός εξοπλίστηκε μηχανολογικά με υπολογιστές. «Τώρα όμως η παραγωγή αυξήθηκε, οι πελάτες αυξήθηκαν και δε χωράμε», τονίζει η κ. Δουμπρή, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε αναμονή για τα νέα προγράμματα που θα προκηρυχθούν.
Οι γυναίκες του Συνεταιρισμού απασχολούνται πάνω από 200 ώρες το μήνα, ενώ όπως τονίζει η κ. Δουμπρή, η εργατοώρα είναι φθηνή, «γιατί αν αναβάσεις την τιμή της, ανεβαίνει και η τιμή του προϊόντος». «Οι τιμές μας είναι προσιτές, παρά την πολύ δουλειά που έχουν. Αν μια νοικοκυρά σκεφτεί τι χρειάζεται για να γίνει μια πίτα, θα καταλάβει ότι είναι προσιτές», αναφέρει. Τα προβλήματα δεν λείπουν, όπως αναφέρει η κ. Δουμπρή, αλλά υπάρχει οργάνωση και καταμερισμός εργασιών, ενώ οι κυρίες του συνεταιρισμού έχουν κάνει και αρκετά σεμινάρια, ενώ έχουν δεχθεί και τη βοήθεια οικονομολόγων και ψυχολόγων.

Τα προϊόντα και το δίκτυο διανομής
Από το πωλητήριο του Συνεταιρισμού στο Καλαμωτό, προέρχονται τα μισά έσοδα του, καθώς πολύς κόσμος το επισκέπτεται, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, έχει αναπτυχθεί, παράλληλα, και ένα δίκτυο διανομής σε 28 περίπου καταστήματα της Θεσσαλονίκης, στη Χαλκιδική, σε κάποια καταστήματα της Αθήνας, και σε ένα στο Λονδίνο.
Σε σχέση με το τελευταίο, η κ. Δουμπρή αναφέρει ότι η ιδιοκτήτριά του είναι Ελληνίδα, που γνώριζε τα προϊόντα καλά και προσπαθεί να τα προωθήσει στην αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας. Το εγχείρημα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια και μηνιαίως στέλνονται προϊόντα αξίας περίπου 1.500 ευρώ, κυρίως ζυμαρικά (χυλοπίτες, κους κους κ.ά.), γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες. Όπως εξηγεί η κ. Δουμπρή, οι πίτες που ο συνεταιρισμός φτιάχνει από αγνά, φρέσκα υλικά και κατόπιν καταψύχει, είναι λίγο δύσκολο να σταλούν τόσο μακριά στην παρούσα φάση, αποστέλλονται όμως σε καταστήματα της Αθήνας. «Το δίκτυο διανομής το κάναμε μόνες και πιστεύω ότι για αυτό έχει επιτυχία. Γιατί έχουμε άμεση επαφή με τους πελάτες. Τους έχουμε χρόνια, δεν έχουμε χάσει κανέναν και αυτό οφείλεται στο ότι μας εμπιστεύονται και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να είμαστε όσο είναι δυνατόν συνεπείς στις παραγγελίες μας», δηλώνει η κ. Δουμπρή.

Τα πρώτα σε προτίμηση προϊόντα
Όσον αφορά στα προϊόντα, σε σειρά πώλησης πρώτες έρχονται οι πίτες (τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα κ.ά με φύλλο που ανοίγεται στο χέρι), τα τσουρέκια και οι εποχικές βασιλόπιτες (αυτά ανεβάζουν και το κασέ του Συνεταιρισμού), οι τραχανάδες, οι χυλοπίτες, το κουσκους, τα γλυκά από φρέσκα φρούτα εποχής και οι μαρμελάδες.