«Αμήχανη, σαστισμένη και αιφνιδιασμένη στέκεται η Κυβέρνηση μπροστά στην ένταση και τη μαζική συμμετοχή των αγροτικών κινητοποιήσεων. Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν» και υποσχόταν να τα μοιράσει στον αγροτικό κόσμο». Αυτό υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας.
Ο κ. Κόλλιας υπενθυμίζει ότι, το ΠΑΣΟΚ, στις προγραμματικές του θέσεις, μεταξύ άλλων ανέφερε:
- Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, για τη βελτίωση των υποδομών αποταμίευσης και διαχείρισης του νερού και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των προϊόντων.
- Αύξηση της κατώτατης αγροτικής σύνταξης στα 550 €.
- ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τα 28 δις για την ενίσχυση της ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο.
- Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια, χωρίς δόσεις κεφαλαίου, τόκους υπερημερίας, τόκους ανατοκισμού.
- Χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Και ο κ. Κόλλιας υποστηρίζει ότι, αντίθετα από τις διακηρύξεις, το ΠΑΣΟΚ, μέσα σε εκατό ημέρες διακυβέρνησης, "σήμανε άτακτη υποχώρηση". Και επισημαίνει:
- Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2010, οι δαπάνες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μειωμένες κατά 3,6%. Ούτε λόγος για το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που, δήθεν, θα κατευθυνόταν στον αγροτικό τομέα.
- Τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τον αγροτικό τομέα είναι μειωμένα κατά 5,3%.
- Τα κονδύλια για εγγειοβελτιωτικά έργα δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν προβλήματα λειψυδρίας, υφαλμύρωσης, ερημοποίησης. Για το μεγάλο έργο της εκτροπής του Αχελώου καμία εξαγγελία, καμία δέσμευση. Μόνο λόγια του αέρα για ‘’πράσινη ανάπτυξη’’. Εξακόσια εκατομμύρια ευρώ που έχουν, ήδη, δαπανηθεί κινδυνεύουν να χαθούν.
- Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ‘’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’, τα Σχέδια Βελτίωσης, το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών, το μέτρο ενίσχυσης Μεταποίησης και Εμπορίας αγροτικών προϊόντων και τα μέτρα για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου «παγώνουν» μέχρι την αναθεώρηση και την ανακατανομή των κονδυλίων για, τουλάχιστον, εννέα μήνες.
- Η αγροτική σύνταξη αυξήθηκε κατά 30 ευρώ – όσο, δηλαδή, ακριβώς είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ αυξάνει την εισφορά προς ΟΓΑ κατά 1%.
- Στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών, δεν διαγράφει τα πανωτόκια. Αφήνει εκτός ενήμερα και επιδοτούμενα δάνεια, όταν οι αγρότες μας που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα βελτίωσης δεν έχουν ακόμα εισπράξει δραχμή επιδότησης.
- Καταργεί ολοκληρωτικά το επίδομα θέρμανσης.
- Πλήττει και έμμεσα το αγροτικό εισόδημα, αυξάνοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα ποτά, μεταξύ των οποίων βασικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως το κρασί, το τσίπουρο κ..α.
Στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις, το ΠΑΣΟΚ καλούσε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να «ακούσει το βουητό που ερχόταν από την ύπαιθρο».
Ο τομεάρχης της Ν.Δ., τονίζει: «Τώρα, η ύπαιθρος βρυχάται. Τώρα, οι αγρότες ζητούν ακριβώς το 1 δισεκατομμύριο που τους υποσχέθηκαν. Τώρα, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θερίζει θύελλες, γιατί καλείται να εξαργυρώσει επιταγές, χωρίς αντίκρυσμα, αφού υποσχέθηκε στους αγρότες μας παροχές που υπερέβαιναν κατά πολύ τις αντοχές της οικονομίας. Γιατί διέψευσε τις προσδοκίες των αγροτών μας και γιατί αποδείχθηκε κατώτερη και των αναγκών και των περιστάσεων. Τώρα λέει ότι λεφτά για τους αγρότες δεν υπάρχουν και γι’ αυτό έδωσε καθυστερημένα μόνο μικρή προκαταβολή των επιδοτήσεων, όταν εδώ και 3 χρόνια δίνονταν στο 100% πριν τις εορτές. Για τις αποζημιώσεις δεν υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα, αφού ακόμα δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις. ‘’Φωτεινή’’ εξαίρεση, η εκλογική ‘’γειτονιά’’ της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που θα εισπράξει ‘’έκτακτη’’ αποζημίωση 44 εκατομμυρίων ευρώ. Χιλιάδες νέοι αγρότες απειλούνται με αφανισμό, επειδή το ΠΑΣΟΚ αποσύρει κονδύλια από το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών.Κανένα πρόγραμμα, καμία στρατηγική, μόνο αναξιοπιστία, ολιγωρία και επικοινωνιακά παιχνίδια. Το ΠΑΣΟΚ της ‘’πράσινης ανάπτυξης’’ σαρώνει την ελληνική επαρχία».