Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση εξέφρασε, σήμερα Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010, ο πρόεδρος της Ε.Ε., μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Ο Φαν Ρομπάι επισήμανε ότι είναι ζήτημα κοινού συμφέροντος για την Ε.Ε. να μπορέσει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Ο κ. Ρομπέι τόνισε πως απαιτείται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων απαιτείται κατεπειγόντως, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική δέσμευση για μείωση του ελλείμματος σε τρία χρόνια (2012) πρέπει να υποστηριχθεί από συγκεκριμένα και αξιόπιστα μέτρα
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η χώρα θα κάνει στροφή σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μίλησε για «σύμπτωμα χρονιζόντων προβλημάτων» ενώ επανέλαβε πως «το έλλειμμά μας είναι μεγαλύτερο ως έλλειμμα αξιοπιστίας». Συνεχίζοντας δεσμεύτηκε πως η χώρα μας θα κατακτήσει και πάλι την αξιοπιστία της. Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημείωσε πως κατατίθεται υπεύθυνα τις επόμενες ημέρες και το χαρακτήρισε πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και του δημόσιου τομέα. «Είναι ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών, που ήδη έχουν ξεκινήσει» συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010, αναμένεται κλιμάκιο στελεχών του ΔΝΤ για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Χθες, ο διάδοχος του Χοακίν Αλμούνια, Όλι Ρέν απέρριψε κάθε πιθανότητα να βγει η χώρα μας από την ευρωζώνη. Τόνισε, όμως, ότι χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Η Κομισιόν, πάντως, με έκθεσή της, ουσιαστικά απέρριψε ως μη αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως δήλωσε, μάλιστα, στο Reuters πηγή της Ε.Ε., η Κομισιόν είναι πιθανό να κινήσει διαδικασία νομικών μέτρων κατά της Ελλάδας.