Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ανάπτυξης του θεσμού της Ανακύκλωσης, τοποθέτησε, ήδη, δύο νέα ολοκληρωμένα κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην παραλιακή λεωφόρο Μεγ. Αλεξάνδρου (δίπλα στο 31ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο) και στην οδό Παπαναστασίου, μπροστά στο 15ο Δημοτικό Σχολείο (γήπεδο του Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης). Σύμφωνα με την αντιδημαρχία Καθαριότητας, τα κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους σε έναν θεσμό που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και προάγει την οικολογική συνείδηση.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τονίζει ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, εδώ και μια δεκαετία μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και πολλές άλλες πρωτοβουλίες έκανε την ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια ζωής. Επενδύουμε στην ανακύκλωση ως πρώτη προτεραιότητα στην καθημερινότητα μας. Στηρίζουμε την ανακύκλωση και συμμετέχουμε στο Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Συσκευασιών. Στόχος μας είναι να κάνουμε την ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια ζωής και για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο ζητούμε συμμάχους και συμμέτοχους. Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε τον πλανήτη, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να ενισχύσουμε την προσπάθεια ανακύκλωσης των άχρηστων υλικών, για καθαρότερο περιβάλλον, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και εξοικονόμηση πρώτων υλών» .
Στις 25 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα στο Κέντρο Ιστορίας με θέμα το νέο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών στους Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Αλλάζοντας Συμπεριφορές» αφορά την τοποθέτηση ειδικών κάδων, από το Δήμο Θεσσαλονίκης που θα αναλάβει και την αποκομιδή τους. Τους κάδους θα τους παρέχει η ανακύκλωση Συσκευών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά τη διάρκεια του 2009, το Γραφείο Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης συνέλεξε 251 τόνους Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών συσκευών ποσότητα που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα βάση των επίσημων στοιχείων που δίνει κάθε χρόνο η εταιρία Ανακύκλωση Συσκευών.