Το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών απέσπασε η κριτική έκδοση των Συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα έρευνας που διήρκησε 15 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1994 έως το 2009. Η έκδοση περιλαμβάνει πέντε πολυσέλιδους τόμους και έναν έκτο με Ευρετήρια και αποτελεί συμβολή στην ιστορία της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.
4.500 χειρόγραφα φύλλα του Αγίου Νεοφύτου (1134-1220) συγκεντρώθηκαν και, μαζί με τη σχετική βιβλιογραφία και τα επιστημονικά στοιχεία αξιοποιήθηκαν από Συντονιστική Επιτροπή που αποτελούν οι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.: Νικόλαος Ζαχαρόπουλος, Ιωάννης Καραβιδόπουλος, ο αείμνηστος Δημήτριος Τσάμης και ο Χρήστος Οικονόμου, ως Γενικός Συντονιστής του Προγράμματος.
Πρόκειται για τα διασωθέντα συγγράμματα του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, ο οποίος, μετά από ασκητικούς αγώνες και αναζητήσεις, λάξευσε την Εγκλείστρα του στη μικρή σπηλιά του Μελισσόβουνου της Πάφου στην Κύπρο και έζησε εγκλειστικό βίο για 60 χρόνια. Μετά το 1170 ο Έγκλειστος μετέτρεψε την Εγκλείστρα του σε Μονή. Συνέγραψε συνολικά 16 βιβλία που περιλαμβάνουν Πανηγυρικούς Λόγους, Βίους Αγίων, Ερμηνευτικές Ομιλίες, Κατηχήσεις, Επιστολές και άλλα.
Η εξάτομη έκδοση της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου Πάφου-Κύπρου, με τίτλο: «Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, Συγγράμματα» εκδόθηκε με χρηματοδότηση της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Νεοφύτου της Πάφου.
Στην εκδοτική ομάδα συμμετείχαν οι παρακάτω καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου: Ιωάννης Στεφανής, Παναγιώτης Σωτηρούδης, Βασίλειος Κατσαρός, Νίκη Παπατριανταφύλλου-Θεοδωρίδη, Αλεξάνδρα Σωτηρούδη της Φιλοσοφικής Σχολής και Βασίλειος Ψευτογκάς, Θεόδωρος Γιάγκου της Θεολογικής Σχολής. Με τα ευρετήρια Βιβλικών και Πατερικών χωρίων ασχολήθηκαν οι καθηγητές: Ιωάννης Γαλάνης, Δημήτριος Καϊμάκης, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Συμεών Πασχαλίδης, Χρήστος Αραμπατζής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ενώ τα ευρετήρια ονομάτων και πραγμάτων κατάρτισε ο Δρ Κωνσταντίνος Σιαμάκης.
Στην εκδοτική ομάδα συμμετείχαν, από άλλα Πανεπιστήμια, οι παρακάτω καθηγητές: Θεοχάρης Δετοράκης της Φιλοσοφικής Σχολής Ρεθύμνου Κρήτης, Απόστολος Καρπόζηλος και Κώστας Κωνσταντινίδης της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων και ο αείμνηστος Δημήτριος Σοφιανός της Φιλοσοφικής Σχολής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Όσοι ερευνητές ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση στο έργο μπορούν να απευθυνθούν στη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.