ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ


Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με το αίτημα να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, να ψηφιστεί και το κυριότερο όλων να εφαρμοστεί, οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» έρχονται και στη Θεσσαλονίκη, στο Ολύμπιον, όπου θα πραγματοποιήσουν από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου την εβδομάδα προβολών “Fog Films” με τις ταινίες τους.
Έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους την αποχή τους από την 50η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και την αποχή 21, μέχρι στιγμής, σκηνοθετών από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα γίνει τον Μάρτιο (η καταληκτική ημερομηνία για συμμετοχές είναι σήμερα) δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να απέχουν από κάθε κρατικό φεστιβάλ μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο.
Εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι προθέσεις του νέου υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου μπορεί να είναι καλές, όμως υποστήριξαν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. «Έχουμε καλή διάθεση απέναντι στον υπουργό, αλλά υπάρχουν και όρια στην ανοχή μας στην απραξία. Στις 100 μέρες το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία», σημείωσε ο Αντώνης Καφετζόπουλος, μέλος των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη».
Όπως είπε ο σκηνοθέτης Κλεάνθης Δανόπουλος μέλη των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» συναντήθηκαν με τον υπουργό και του πρότειναν μάλιστα να δοθεί το ποσό των χρημάτων που εξοικονομήθηκε από την ματαίωση των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου για τις ανάγκες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την ενίσχυση των ταινιών. Όμως δεν υπήρξε καμία απάντηση.
Στα λίγα χρήματα που δίνονται για την κινηματογραφική παραγωγή αναφέρθηκε ο σκηνοθέτης Μάρκος Χολέβας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τα 100 ευρώ που θα δώσει η πολιτεία για τον κινηματογράφο, μόνο τα 17 θα φτάσουν στην παραγωγή ταινιών.
Πάντως, όλοι τους εξέφρασαν αισιοδοξία για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου. «Ελπίζουμε ότι οι προτάσεις μας και το νομοσχέδιο οι προτάσεις που θα βάλει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Πολιτισμού θα έχουν ένα καλό αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Δανόπουλος.

Εβδομάδα ομίχλης
Όσο για τις προβολές που θα φιλοξενηθούν στο Ολύμπιον θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μεταξύ άλλων τις ταινίες: «Παράδεισος στη Δύση» (28/1, 19.00), «Στρέλλα» (28/1, 22.45), «Στο βάθος κήπος» (29/1, 17.00), «Guilt» (29/1, 20.00), «Μαύρο Λιβάδι» (29/1, 22.00), «Η ζωή στους βράχους» (30/1 19.15), «Ricordi mi» (30/1, 21.00), «Bank Bang» (30/1, 23.00), «Γκίνες» (31/1, 16.00), «Ρυθμοί και ρίμες» (31/1, 19.00), «Ακαδημία Πλάτωνος» (31/1, 22.45) (φωτογραφία), Πεθαίνω για σένα» (1/2, 17.00), «Καπετάν Κεμάλ» (1/2, 19.00), «Ξένες σε ξένη χώρα» (1/2, 20.30), «Το κακό στην εποχή των ηρώων» (1/2, 22.30), «Όλα θα πάνε καλά» (2/2, 17.00), «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ» (2/2, 19.00), «Τα παιδιά της χορωδίας» (2/2, 21.00), «Συντρίμμια ψυχής» (2/2, 22.30), «Κυνόδοντας» (3/2, 20.00), καθώς και ταινίες μικρού μήκους. Στο πλαίσιο των προβολών θα υπάρξουν και συζητήσεις. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα είναι το ίδιο με αυτό των προβολών που έγιναν τον Νοέμβρη στην Έλλη (στην Αθήνα). Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ. Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου θα γίνει και το πάρτι έναρξης στο Residents. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη Θεσσαλονίκη η «Fog Films» θα ταξιδεύσει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Αντιδρούν οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης
Την αντίθεσή τους στην δράση των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη», αλλά και στην παροχή της αίθουσας Ολύμπιον εκ μέρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να πραγματοποιηθεί η εβδομάδα προβολών “Fog Films” εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα καλούν τους δημιουργούς και το κοινό της πόλης μας να στηρίξουν το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή τους.