Την ανάγκη να επικρατήσει ψυχραιμία και στόχευση στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και "να αποφευχθούν ακραίες συμπεριφορές για εκβιαστική ικανοποίηση αιτημάτων", επισημαίνει -με σημερινή ανακοίνωσή του- ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ζητά την άμεση διάλυση των μπλόκων. Κατά τον ΣΕΒΕ, στόχος πρέπει να είναι η αποφυγή αντιπαραθέσεων και κοινωνικών συγκρούσεων.
Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο ΣΕΒΕ επιθυμεί να συμβάλει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική γεωργία, ώστε να γίνει περισσότερο εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Ήδη, "ο ΣΕΒΕ εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στα συναρμόδια υπουργεία".
Τυχόν συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα συμπαρασύρει σε αδιέξοδο το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο που απαιτούνται βιώσιμες λύσεις, σε υγιή κατεύθυνση, ώστε το όποιο κόστος να μη μεταφέρεται σε άλλες κοινωνικές ομάδες.
"Ο εξαγωγικός κόσμος δεν μπορεί να ανέχεται πλέον ακραίες συμπεριφορές μερίδας του αγροτικού κόσμου, που στο όνομα του συνόλου του αγροτικού πληθυσμού, εμμένει στο κλείσιμο των δρόμων, στερώντας το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης", καταλήγει η ανακοίνωση.