Ανενημέρωτοι, θετικοί στη δημιουργία συντονιστικού οργάνου που να συνδέει τους υπάρχοντες δήμους, ικανοποιημένοι από τη ζωή στο δήμο τους, αλλά και από τις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος της περιοχής τους, δηλώνουν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview, που παρήγγειλε η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκε, σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη. Η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν, δηλώνουν, ακόμη ότι προτιμούν δημάρχους τίμιους και ειλικρινείς -κι ας μην είναι κοντά στους πολίτες! Όσο για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πήραν μέρος στην ίδια δημοσκόπηση, αυτοί είναι μεν, ενημερωμένοι, αλλά ως βασικά προβλήματα για να "περπατήσει" το Πρόγραμμα Καλλικράτης, θέτουν την έλλειψη πόρων αλλά και τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και τη γραφειοκρατία.

Οι πολίτες
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρήγγειλε η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης και διενεργήθηκε από την εταιρία Interview:
•Οι κάτοικοι του Νομού θα προτιμούσαν να διατηρηθούν στο σχέδιο «Καλλικράτης» όσο το δυνατό γίνεται οι υφιστάμενοι Δήμοι και να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή επιστημονικών και παραγωγικών φορέων που θα συντονίζει τις μητροπολιτικές λειτουργίες.
•Σε ποσοστό 53,9% οι πολίτες λένε «ναι» στην εκλογή δημάρχου σε έναν γύρο με 42%.
•Το 75% δηλώνει πως δεν είναι ενημερωμένος για το σχέδιο «Καλλικράτης».
•Όσοι όμως δήλωσαν πως γνωρίζουν το θέμα, δηλώνουν σε ποσοστό 83% πως συμφωνούν με τις συνενώσεις Δήμων..
•Το 60% των Δημοτών θα ήθελε τις συνενώσεις να αποφασίζονται με τοπικά δημοψηφίσματα.
•Πάνω από 6 στους 10 πολίτες του Νομού δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή στο Δήμο τους. Ο βαθμός ικανοποίησης είναι συγκριτικά υψηλότερος από τον αντίστοιχο στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
•Επτά στους δέκα δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες των Δήμων στον Νομό Θεσσαλονίκης.
•Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο πολεοδομικό συγκρότημα τοποθετείται πρώτο στις «προτιμήσεις» των ερωτώμενων. Αντίθετα στους Δήμους του υπόλοιπου Νομού κυριαρχούν οι ελλείψεις υποδομών και κυρίως τα προβλήματα της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
•Τίμιο, εργατικό και ειλικρινή θέλουν τον Δήμαρχο τους οι δημότες. «Κοντά στον Δημότη» θέλει τον Δήμαρχο του το 30%.
•Η έλλειψη πόρων αναγνωρίζεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα της Τ.Α. από τους πολίτες που επιζητούν νέες αρμοδιότητες για τους δήμους, όπως αστικές συγκοινωνίες, ύδρευση και αποχέτευση.
•Η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, η γραφειοκρατία αλλά και η σύγχυση αρμοδιοτήτων κρίνονται ως τα βασικά εμπόδια για την (ακόμα) καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη από τους δήμους.

Οι... άρχοντες
Το δεύτερο μέρος της έρευνας διενεργήθηκε σε στοχευόμενο δείγμα (αιρετοί της Τ.Α. Α’ Βαθμού του Νομού Θεσσαλονίκης). Ειδικότερα :

•Επιθυμούν επιστροφή στο 50% συν 1 σε ποσοστό περίπου ένας στους δυο.
•Είναι κατά 70% ενημερωμένοι για την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, ενώ συμφωνούν στις συνενώσεις Δήμων..
•Αναγνωρίζουν πως πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων, αποτελεί η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των υπαλλήλων και η γραφειοκρατία.
•Περίπου το ίδιο ζητούν και αιρετοί όπως και οι πολίτες, σε αρμοδιότητες που θα πρέπει να περάσουν στην Τ.Α. Ενισχυμένα ποσοστά παίρνουν η πολεοδομία / χωροταξία, η προστασία του περιβάλλοντος, η παιδεία, η οδοποιία, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και οι κοινωνικές δομές.
•Σε ποσοστό πάνω από 81% συμφωνούν οι αιρετοί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τ.Α. είναι η έλλειψη πόρων. «Παράπονο» εκφράζουν επίσης για την κεντρική εξουσία όπου το 27% ισχυρίζεται πως η Τ.Α. δεν στηρίζεται επαρκώς από αυτήν.
•Σε ποσοστό 39,9%, προτιμούν για τον «Καλλικράτη» τη διατήρηση των υφιστάμενων Δήμων με ταυτόχρονη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου στο οποίο θα μετέχουν οι παραγωγικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της πόλης. Δεύτερο στις προτιμήσεις (με 35,2%)έρχεται αυτό της μετατροπής της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης σε Μητροπολιτική αυτοδιοίκηση, με τους αιρετούς του υπόλοιπου Νομού να το επιλέγουν σε ποσοστό 41%, ενώ του πολεοδομικού συγκροτήματος μόνο στο 26,5%. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν την διάθεση που έχει η περιφέρεια του Νομού να «προσκολληθεί» στο μεγάλο «σώμα» της πόλης ώστε να αποκτήσει όλες εκείνες της υποδομές που «απολαμβάνουν» οι κάτοικοι του πολεοδομικού.

Ο B. Παπαγεωργόπουλος για την ε΄ρευνα
«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την αυτοδιοικητική οικογένεια αφού αποτυπώνουν τις απόψεις του πολίτη όχι μόνο για το σχέδιο «Καλλικράτης» αλλά και για όλα τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος φορέας που με σύνθημα «Πρώτα ο Πολίτης» αποτυπώνει τα στοιχεία αυτά με σκοπό να τα διαθέσει στους αιρετούς για τους οποίους αποτελούν πυξίδα πορείας, για καλύτερο και αποτελεσματικότερο έργο», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.