Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Στο 13,1% φτάνει το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες στη χώρα μας, σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ανδρών, κάτι που, όπως φαίνεται, οδηγεί πολλές από αυτές στην «επιχειρηματικότητα ανάγκης», προκειμένου να εξασφαλίσουν το μεροκάματο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα (2008-2009), περίπου το 40% των ατόμων που ξεκίνησαν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στο 2008, από ανάγκη, ήταν γυναίκες, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2007. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται πολλές γυναίκες, οι οποίες σε συνθήκες ανεργίας αναζητούν μια δραστηριότητα που θα τους εξασφαλίσει τα προς το ζην. Η μέση ηλικία του νέου - επίδοξου επιχειρηματία στην Ελλάδα είναι περίπου 38 έτη (36 το 2007), καθώς τριπλασιάζεται του ποσοστό των νέων/επίδοξων επιχειρηματιών ηλικίας άνω των 55 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους στρέφονται στην επιχειρηματικότητα από ανάγκη. «Η επιχειρηματικότητα των γυναικών αυξάνεται γιατί πρέπει να κάνουν κάτι. Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις ανάγκης», αναφέρει η κ. Στήβη Σιωζοπούλου, γ.γ. του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών. Σε σχέση τα εργαλεία χρηματοδότησης, τονίζει ότι τώρα περιμένουμε το ΕΣΠΑ, στο οποίο θα υπάρχουν ειδικοί κωδικοί για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με στόχο την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης.

Οι βασικοί παράγοντες δημιουργίας μιας επιχείρησης
Εν τω μεταξύ, η εκπαίδευση των επιχειρηματιών, η ικανότητα της νέας επιχείρησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες τις περιοχής της καθώς και η περιφερειακή πολιτική στήριξη, αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη δημιουργία μιας επιχείρησης, όπως προέκυψε από έρευνα μέσω των Επιμελητηρίων της Ευρώπης, που διενήργησε το Ευρωεπιμελητήριο, η Κεντρική Ενωση των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων.
Σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η υποστήριξη από ομάδα ειδικών και έμπειρων συμβούλων, η καλή οργάνωση, η δικτύωση και η αποτελεσματική προώθηση του προϊόντος ή των υπηρεσιών στις ομάδες στόχου. Η ανταλλαγή απόψεων και πληροφόρησης είναι ένας σοβαρός συντελεστής ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Η συνεργασία στη δημιουργία δικτυώσεων απεδείχθη από την έρευνα εποικοδομητική, επίσης, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην εξωστρέφεια στην ανακάλυψη ευκαιριών και στην ευελιξία ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών εκτός συνόρων.

Η σημασία της δικτύωσης
Εξάλλου, σύμφωνα με την επιθεώρηση «Ανάπτυξη των Γυναικών της Ευρώπης», οι γυναίκες που εντάχθηκαν σε δίκτυα για να βελτιώσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες, συνάντησαν άλλες γυναίκες που τις βοήθησαν στην καριέρα τους ποικιλοτρόπως, ακόμη και μέσω ψυχολογικής υποστήριξης ή με ουσιαστικές παρεμβάσεις στο χώρο εργασίας τους. Ερευνα που διεξήχθη από τον Μάρτιο μέχρι το Μάιο του 2008 από το Δίκτυο Ευρωπαίων Γυναικών Επαγγελματιών, σε δείγμα 310 συμμετεχουσών, έδειξε ότι το 80% των γυναικών δικτυώνονται για να έρθουν σε επαφή με κόσμο, το 70% για την προσωπική τους ανάπτυξη, το 44% για να αναπτύξουν τη δουλειά τους, το 42% για να αποκτήσουν περισσότερους πελάτες, το 40% για να προωθήσουν την καριέρα τους, το 25% για να βρουν δουλειά και το 23% για να ανελιχθούν στη δουλειά τους.