Ελπίδες, για όσους πάσχουν από Αλτζχάιμερ και Πάρκινσον, δίνουν νέες μέθοδοι θεραπείας, καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν εγκεφαλικά κύτταρα, τους λεγόμενους νευρώνες, από δερματικά κύτταρα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν βλαστοκύτταρα. Έτσι, μελλοντικά, οι επιστήμονες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή για να δημιουργήσουν κύτταρα εγκεφάλου ή νωτιαίου μυελού και να αντικαταστήσουν τυχόν κατεστραμμένα.
Ως τώρα έχει γίνει έρευνα σε ποντίκια από επιστήμονες του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας υπό τον καθηγητή του Ινστιτούτου Βιολογίας των Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Μάρθιους. Την έρευνα δημοσίευσαν το περιοδικό "Nature", τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και οι "Τάιμς του Λονδίνου". Απομένει να επιβεβαιωθεί αν υπάρχει εφαρμογή στους ανθρώπους.
Από την ίδια έρευνα ανακαλύφθηκε ότι τα δερματικά κύτταρα (ινοβλάστες) μπορούν να αναπρογραμματιστούν, ώστε να παρέχουν μια απεριόριστη προσφορά αίματος και μυελού των οστών. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυνατή η "προσωποποιημένη" μετάγγιση αίματος σε κάθε ασθενή.
Κάμπτονται, έτσι, οι αντιδράσεις κάποιων για τη χρήση βλαστοκυττάρων για ηθικούς λόγους (όπως η Καθολική Εκκλησία), ενώ η νέα μέθοδος είναι ταχύτερη από την δεύτερη εναλλακτική λύση, κατά την οποία ενήλικα κύτταρα (π.χ. δερματικά) "καθοδηγούνται" να επιστρέψουν στην αρχική προσαρμοστικότητά τους και να γίνουν "πολυδύναμα" κύτταρα (σαν βλαστοκύτταρα). Εξάλλου η "μεσολάβηση" αυτών των πολυδύναμων κυττάρων συχνά προκαλεί καρκίνο, γι' αυτό άλλωστε πολλοί πιστεύουν ότι τελικά δύσκολα θα εγκριθεί για ανθρώπους μια θεραπεία που θα βασίζεται σε αυτά, λόγω του υψηλού ρίσκου.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) κάνε κλικ εδώ.