Μέσα σ' ένα εκρηκτικό κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού τομέα Εργασίας. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημέρωσε τους περίπου 45 βουλευτές ότι ανακαλεί την τροπολογία για τις γονικές παροχές και τις αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα. "Δεν ήξερα, δεν νομοθετώ και χρόνια! Έτσι μου είπαν", ήταν η δικαιολογία του! Εντός των ημερών θα ψηφιστεί ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί με τη διαδικασία τους κατεπείγοντος το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει αφορολόγητο κάτω από 200.000 ευρώ.
Ερωτηθείς από τους βουλευτές γιατί έφερε με αυτό τον τρόπο την τροπολογία ο κ. Παπακωσνταντίνου είπε ότι θα μπορούσα να την είχα φέρει και αναδρομικά τον Απρίλιο και παραδέχθηκε το λάθος του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν νομοθετώ και 45 χρόνια, δεν ήξερα την διαδικασία με συμβούλευσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες να το κάνω. Αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι αποσύρει την τροπολογία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπ. Οικονομικών το μεσημέρι αναφέρεται ότι "η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο άσχετο με το ρυθμιζόμενο αντικείμενο. Αυτό έγινε διότι όσον αφορά την αύξηση του φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα, η εξαιρετικά δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επέβαλε την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση του μέτρου αυτού από την αρχή του 2010. Επελέγη συνεπώς να ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο προς ψήφιση και συζήτηση. Κάθε εβδομάδα καθυστέρησης κοστίζει στα δημόσια έσοδα 13 περίπου εκ. ευρώ. Ως προς τη ρύθμιση για τις γονικές παροχές η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο μαζικής μεταβίβασης μεγάλης ακίνητης περιουσίας που παρατηρήθηκε από τον Δεκέμβριο σε επιλεγμένες περιοχές κυρίως της Αθήνας".
Μεγάλη έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης, διαπίστωσαν αρκετοί βουλευτές, με τη συμπλήρωση των 100 ημερών στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Πολλοί βουλευτές άσκησαν κριτική στον κ. Παπουτσή, στην κ.Κατσέλη και την κ. Μπιρμπίλη αλλά και στον κ. Πετσάλνικο για τη στάση που κράτησαν απέναντι στον υπουργό Οικονομικών κ Παπακωνσταντίνου.
Πολλοί ήταν οι βουλευτές οι οποίοι στήριξαν τον Παπακωσνταντίνου ενώ αρκετοί είπαν ότι "η κυβέρνηση δεν στηρίζει την κυβέρνηση, οι υπουργοί δεν στηρίζουν τις επιλογές υπουργών και κάνουν πασαρέλα διαφωνιών".
Πολύ σκληρή κριτική άσκησε ο Β. Παπανδρέου και ο Γ. Φλωρίδης. Η κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "οι αρρυθμίες και η αναταραχή στην κυβέρνηση αντανακλούν στην αγορά. Δεν υπάρχει ακόμα ΓΓ για το ΕΣΠΑ και οι περισσότεροι περιφερειάρχες που βάλατε δεν ξέρουν τι είναι ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει λειτουργία κυβέρνησης που να ανταποκρίνεται στις έκτακτες συνθήκες. Καλή η διαβούλευση αλλά οδηγεί σε απραξία, ασυνεννοησία και σύγχυση".
Ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι κάποιοι από τους υπουργούς θέλουν να κάνουν τους φίλους του λαού και κάποιοι θέλουν να κάνουν τους εχθρούς. Και προσπαθούν να χωρίσουν σε φίλους και εχθρούς του λαού μέσα στη κυβέρνηση. Και έθεσε και το πολιτικό ζήτημα λέγοντας πως δεν υπάρχει πολιτικό κέντρο αποφάσεων και ότι το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση θέλει να πάει την οικονομική της πολιτική.
Ο βουλευτής, Ντίνος Βρεττός εξαπέλυσε πυρά εναντίον του κ. Πετσάλνικου λέγοντας γιατί δέχθηκε να έρθει αυτή η τροπολογία στη Βουλή.
Ονομαστικά αναφέρθηκε στον κ. Παπουτσή, η Σοφία Γιαννακά, αλλά και την κ. Μπιρμπίλη λέγοντας, απευθυνόμενη στον υπ. Οικονομικών ότι "κάθε φορά που σας φοβίζει ο κ. Παπουτσής συνεπικουρούμενος από την Μπιρμπίλη μην κάνετε πίσω, αυτό σας κάνει κακό".
Ο κ. Γείτονας σχολίασε ότι "με αντιεξουσιαστές υπουργούς δεν γίνεται κυβέρνηση".
Ευθεία βουλή προς τον κ. Παπουτσή και σε αυτά που είπε την Τρίτη ότι δεν θα δεχτούν οι βουλευτές άλλη τροπολογία να έρθει με αυτό τον τρόπο, από την Σούλα Μερεντίτη η οποία ανέφερε ότι "δεν θυμάμαι να έχω εξουσιοδοτήσει κάποιον να δηλώνει ότι διαφωνεί με τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου".