Υπάρχουν κενά ασφαλείας στον Explorer; Κι αν ναι σκοπεύει να κάνει κάτι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι αυτό; Τις ερωτήσεις αυτές απηύθυνε προς το συμβούλιο, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Παπανικολάου, με αφορμή το θέμα της ασφάλειας στη χρήση του Internet Explorer που ανέφερε η Γερμανία, αλλά και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ GOOGLE και Κίνας.
Με την ερώτηση του εστιάζει στις τελευταίες ανακοινώσεις τόσο του Γαλλικού Κέντρου Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Απειλών (CERTA) όσο και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI) της Γερμανίας, σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται η αποφυγή χρήσης του Internet Explorer της Microsoft λόγω κενών στην ασφάλεια των δεδομένων που διακινούνται μέσω του διαδικτύου, και οι οποίες δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ευρωπαίους χρήστες του διαδικτύου.
Ο κ. Παπανικολάου κάνει αναφορά σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών τα οποία έχουν αναδείξει την τακτική της κινεζικής κυβέρνησης να λογοκρίνει το περιεχόμενο των διαδικτυακών πληροφοριών που διακινούνται στην επικράτειά της και εμφανίζουν τις κινεζικές αρχές να εκμεταλλεύονται κενά στην ασφάλεια προγραμμάτων της GOOGLE ώστε να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα υπηκόων της που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.
Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ζητά να πληροφορηθεί από το Συμβούλιο, αν θα λάβει πρωτοβουλίες για την έγκαιρη ενημέρωση όλων των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με προβλήματα στην ασφάλεια και στο απόρρητο πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων που διακινούνται στο διαδίκτυο, αλλά και για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο όσον αφορά την ασφάλεια λογισμικών προγραμμάτων, όπως ο Internet Explorer. Τέλος, ο Ευρωβουλευτής ρωτά το Συμβούλιο, αν θα λάβει κάποια θέση για τη στάση των κινεζικών αρχών, οι οποίες αναγκάζουν τις εταιρείες να λογοκρίνουν για πολιτικούς λόγους το περιεχόμενο που διακινείται στο διαδίκτυο. Η απάντηση του Συμβουλίου αναμένεται να δοθεί στην επόμενη Ολομέλεια, που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο τον Φεβρουάριο.