Η Τελετή Εορτασμού των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 12.00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Ύστερα από την Εισήγηση του Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Αναστάσιου Μάνθου, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., Μιχαήλ Τρίτος, με θέμα: «Ο θάνατος κατά τη διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών».
Στην ομιλία του ο κ. Τρίτος προσέγγισε το μεγάλο πρόβλημα του θανάτου κάτω από το φώς της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι τον διακρίνουν σε σωματικό, πνευματικό και αιώνιο.
Στη συνέχεια εξέτασε και σχολίασε τις δύο στάσεις του ανθρώπου έναντι του θανάτου δηλαδή τη μηδενιστική και την αναστάσιμη. Επίσης, αναφέρθηκε στο μαρτύριο ως υπέρβαση του θανάτου και στη μνήμη θανάτου ως αφυπνιστική δύναμη και απαραίτητη προϋπόθεση για μια γνήσια πνευματική ζωή.
Γενικά, στην ομιλία του κυριάρχησε το αναστάσιμο εσχατολογικό στοιχείο, που δωρίζει στον άνθρωπο αποδέσμευση από το θάνατο και ελευθερία από το φόβο και το άγχος που προκαλεί.
Να σημειωθεί ότι η καθιερωμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Τριών Ιεραρχών (περιοχής Βούλγαρη), προεξάρχοντος του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου αύριο, Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 8.30. Θα ακολουθήσει, στις 10.30, το Μνημόσυνο των αείμνηστων καθηγητών, ευεργετών, δωρητών, φοιτητών και διατελεσάντων υπαλλήλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.