Στο θέμα των επαφών των κοινοτικών με στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και της συμπεριφοράς τους -η οποία χαρακτηρίστηκε «υποτιμητική»- αναφέρθηκαν και το Σάββατο στελέχη της κυβέρνησης. Ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι όλα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι ανοιχτά προς όλους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, επανέλαβε ότι δεν υπήρξε απαξιωτική συμπεριφορά. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σε σημερινή παρέμβασή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι ανοικτά σε όλους κι επανέλαβε ότι όταν μια υπηρεσιακή αντιπροσωπεία της Κομισιόν έρχεται στην Ελλάδα, συναντάται με ομολόγους της, δηλαδή με υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως και έγινε στο υπουργείο Αμυνας.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο υπουργός υπάρχει για να συνομιλεί όποτε χρειάζεται με τους αρμοδίους Επιτρόπους γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα της πολιτικής διαβούλευσης.
Σε ερώτηση αν κακώς άλλοι συνάδελφοί του συναντήθηκαν με τους κοινοτικούς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κάθε Υπουργείο έχει την ιδιορρυθμία του και το θεσμικό του ρόλο.
Στο θέμα επανήλθε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιώργος Πεταλωτής, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Αθήνα και υποστήριξε ότι «δεν ήταν πολιτικοί οι υπάλληλοι οι οποίοι ήρθαν, συνεπώς δε θα υπήρχε νομιμοποίηση να φερθούν με ιταμό τρόπο.» Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπήρξε απαξιωτική συμπεριφορά. Παρόμοια ήταν και η θέση που κράτησε χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η άποψη του υπουργού
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την οποία επιδεινώνει σημαντικά η έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας στις Βρυξέλλες. Για κανέναν δεν είναι ευχάριστη η εικόνα που αξιωματούχοι των Βρυξελλών μπαίνουν στα υπουργεία και κάνουν τα στοιχεία φύλλο και φτερό, δήλωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι αισθάνεται εξαιρετικά άσχημα με την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, λόγω της χαμένης αξιοπιστίας της για την οποία επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας, της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Σταϊκούρα.
Από την πλευρά τους, τα στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαίοι υπάλληλοι φέρθηκαν ως υπερυπουργοί της κυβέρνησης.
Μπορεί η κυβέρνηση επισήμως να διαψεύδει τα περί «υποτιμητικής συμπεριφοράς» από τους ελεγκτές της Κομισιόν, ωστόσο, η Επιτροπή ζητά από την Αθήνα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για μείωση του ελλείμματος. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την προέλευση των επιπλέον 5 δισ. ευρώ, που απαιτούνται για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, ένα χρόνο νωρίτερα, το 2012, από τον αρχικό σχεδιασμό.

Η αναλυτική δήλωση Βενιζέλου
Ειδικά για το θέμα των ελεγκτών, όταν ρωτήθηκε, σήμερα, στη Θεσαονίκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε τα εξής:
Όπως είπα και χθες σε μια γραπτή δήλωσή μου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δε ζητήθηκε συνάντηση μαζί μου σε πολιτικό επίπεδο γιατί όταν μια υπηρεσιακή αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται στην Ελλάδα, συναντάται με ομολόγους της, δηλαδή με υπηρεσιακούς παράγοντες όπως και έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Υπουργός υπάρχει για να συνομιλεί όποτε χρειάζεται με τους αρμοδίους Επιτρόπους, γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα της πολιτικής διαβούλευσης καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι πάνω ή έξω από μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο θεσμικός συνεταιρισμός των 27 κρατών μελών και ιδίως των κρατών μελών της ευρωζώνης. Τώρα, οι διαδικασίες και τα στοιχεία είναι απολύτως διαφανή και απολύτως προσιτά. Ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδίως η Βουλή των Ελλήνων , μπορεί και πρέπει να γνωρίζει καθημερινά πώς εκτελείται ο Προϋπολογισμός, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Στο χώρο της άμυνας όμως υπάρχει ένας θεσμικός φραγμός, γιατί όλα τα κράτη επιμένουν πώς ορισμένα στοιχεία του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας τους, είναι εκτός της Κοινοτικής διαδικασίας. Αυτό είναι προφανές για όλους. Γι’ αυτό υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τις αμυντικές προμήθειες, ειδικοί κανόνες για τις αμυντικές δαπάνες και αυτά τα λέει η Ελλάδα η οποία δυστυχώς, για τους γνωστούς ιστορικούς, γεωγραφικούς και διεθνοπολιτικούς λόγους, επιβαρύνεται δραματικά με αμυντικές δαπάνες. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα, τα λεγόμενα εθνικά προβλήματα, αν δεν είχαμε το πρόβλημα στο Αιγαίο, εάν δεν είχαμε τα μέτωπα τα ανοιχτά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, φυσικά κι εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε μια άλλου τύπου προσέγγιση πολύ πιο «ευρωπαϊκή», για τα θέματα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κακώς άλλοι Υπουργοί συναντήθηκαν με τους Ελεγκτές;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κάθε Υπουργείο έχει την ιδιορρυθμία του και το θεσμικό του ρόλο. Εγώ έχω χειριστεί κατά καιρούς διάφορα Υπουργεία, γνωρίζω πόσο διαφορετικός είναι ο ρόλος του Υπουργού σε κάθε Υπουργείο. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε όλες τις χώρες είναι αυτό που διασφαλίζει θεσμικά το σκληρό, σκληρότατο πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και πάνω σ’ αυτό το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας βασίζεται και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια Ένωση κρατών και λαών. Είναι μια Ένωση που βασίζεται στο σεβασμό της υπόστασης των κρατών μελών. Και πάντα πρέπει να ξέρουμε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Όλες οι οικονομίες όλων των κρατών είναι ανοιχτές στον καθημερινό έλεγχο από τις αγορές, από τους διεθνείς Οργανισμούς, από τους αναλυτές, από τα Μέσα Ενημέρωσης. Έτσι ανοιχτή στον έλεγχο και την κριτική είναι και η ελληνική οικονομία, αλλά βεβαίως υπάρχει μια αρμοδιότητα Κοινοτική και υπάρχει και μία αρμοδιότητα εθνική και αυτή η κατανομή ρόλων είναι που μας επιτρέπει να παίρνουμε τις πρωτοβουλίες για να βγούμε από την κρίση με ανταγωνιστικότητα και με προοπτική. Δηλαδή να δώσουμε στον Έλληνα πολίτη και στην ελληνική οικονομία μια θέση καλύτερη από αυτήν που έχει τώρα.