Επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αφορολόγητων ορίων με περισσότερα κλιμάκια και εκ νέου ισχύ του συντελεστή 15%, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας, Λ.Κατσέλη. Η επιστολή αποτελεί, ουσιαστικά, τις προτάσεις του Επιμελητηρίου στη δημόσια διαβούλευση για τα φορολογικά μέτρα.
Το ΒΕΘ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιβολή ενιαίου ΦΠΑ 15%, ενώ προτείνει σχέδιο "σύλληψης" της φοροδιαφυγής και ένταξης της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομική δραστηριότητα. Τονίζει δε, ότι ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να διέπεται από λογική δεκαετίας: «Πρέπει να ανακοινωθούν από τώρα όλα τα φορολογικά/οικονομικά μέτρα, χωρίς αναδρομική επιβολή φόρων και μέτρων και να εγκαταλειφθεί η λογική του ''βλέποντας και κάνοντας''».
Για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, το ΒΕΘ επισημαίνει ότι απαιτείται ένταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα και δημιουργία κινήτρων.
Έτσι, εισηγείται:
* να ισχύσει αυξημένο σύστημα τεκμηρίων, "δίκαιο και όχι εξοντωτικό", που να μην αφήνει "παράθυρα" σε κανένα στάδιο και να κάνει εκτεταμένες διασταυρώσεις μέσω των νέων τεχνολογιών,
* να διευρυνθούν οι εκπιπτόμενες δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα και μάλιστα με σταδιακή κλιμάκωση και πέραν του αφορολογήτου, ως αυξημένου κινήτρου για όσους συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά σε αποδείξεις.
Το ΒΕΘ ζητά «αύξηση των ποσοστών των ζημιών από ακάλυπτες επιταγές και άλλων ανεπίδεκτων εισπρακτικών απαιτήσεων (λόγω της κρίσης), που θα αναγνωρίζονται από τον φορολογικό έλεγχο (με απλές διαδικασίες και όχι με τελεσίδικες -και χρονοβόρες- δικαστικές αποφάσεις) μέχρι το 2% του τζίρου, ώστε τουλάχιστον για αυτές τις ζημιές να μην καταβάλλονται φόροι».
Προτείνει απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των νέων επιχειρηματιών για μια τριετία από την ίδρυση της επιχείρησής τους και τήρηση μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα επόμενα τρία χρόνια. Τίθεται, τέλος, υπέρ επαναφοράς του point system.