από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αναπάντητο ερωτηματικό παραμένει, ακόμη, το ποιος θα αναλάβει τη νομαρχιακή Θεσσαλονίκης, της Νέας Δημοκρατίας. Ο έως τώρα πρόεδρος της Διοικούσας, Βάκης Φραντζής, παραμένει «υπό παραίτηση» και οι μνηστήρες της θέσης παραμένουν πολλοί. Ο στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι διπλός. Πρώτος να έχει, στη θέση του… Θεσσαλονικάρχη, έναν άνθρωπο της πλήρους εμπιστοσύνης του. Δεύτερος, ο άνθρωπος αυτός να τυγχάνει της αναγνώρισης όλων των… «πτερύγων» της τοπικής Νέας Δημοκρατίας: Να ικανοποιεί η επιλογή του και τους δικούς του ανθρώπους, αλλά και να είναι ένα τέτοιο πρόσωπο που να είναι αποδεκτό και ναι εμπνέει σεβασμό σε όσα στελέχη και προέδρους τοπικών υποστήριξαν Μπακογιάννη, ή Ψωμιάδη, στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες.
Έτσι φαίνεται απόλυτα φυσικό που, κάθε βδομάδα αλλάζουν και επιλογή στην Ρηγίλλης σχετικά με το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον κουμπάρο του Καραμανλή, Βάκη Φραντζή, στην προεδρία της Διοικούσας.
Η αρχική επιλογή ήταν ο πρώην ΠΕΣΥάρχης, ψυχίατρος, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Η επιλογή αυτή εγκαταλείφθηκε όταν, ακόμη και στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, του επισήμαναν πως δε θα ήταν αποδεκτός, καθώς η εσωκομματική του παρουσία δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Έγινε βολιδοσκόπηση άλλων στελεχών, όπως του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ (στα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης) Γιώργου Παπασουλιώτη, όμως δεν ευωδόθηκαν.
Έτσι, οι περισσότερες εισηγήσεις συνέκλιναν στην επιλογή του πρώην περιφερειάρχη Ηπείρου Δημήτρη Πανουζάχου. Κάποιοι το θεωρούσαν σίγουρο. Όμως, όπως επισημαίνει το έγκυρο site parapolitika.gr, «κάποια δημοσιεύματα που αφορούσαν το συγκεκριμένο πρόσωπο, ανάγκασαν τον Σαμαρά ν' αλλάξει άποψη». Μετά απ' αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του parapolitika.gr «φαίνεται μέσα σε διάστημα ενός μήνα να αλλάζει για τρίτη φορά επιλογή».
Ποιος είναι αυτός που συγκεντρώνει, τώρα, τις περισσότερες πιθανότητες; Ένας άνθρωπος εκτός πολιτικής. Ο βιομήχανος Αλέξανδρος Χαΐτογλου, ιδιοκτήτης της εταιρίας «Μακεδονικός Χαλβάς».
Ο κ. Χαΐτογλου είναι φίλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, εδώ και πολλά χρόνια. Τον είχε βοηθήσει όταν αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία, για να ιδρύσει την «Πολιτική Άνοιξη». Ο Αντώνης Σαμαράς είχε από τότε «στενούς δεσμούς» με τη Θεσσαλονίκη. Οι Αντώνης Δούδος, Αντώνης Οικονόμου και Στράτος Σιμόπουλος, μαζί με τον κ. Χαΐτογλου, θεωρούνται εδώ και πολλά χρόνια πολιτικοί του φίλοι.
Επίσης, πολύ πριν φθάσουμε στις εσωκομματικές εκλογές, πολλά ήταν τα στελέχη που εξέφραζαν ανοικτά τη στήριξή τους: το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Ταγγίρης και μέλη της γραμματείας οργανωτικού όπως οι περιφερειάρχες του κόμματος Νίκος Φώτος, Θάνος Κουλουτμπάνης (δραστηριοποιούμενος παλιά στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ των ΤΕΙ), Μίλτος Τασούλης και οι τομεάρχες Γιάννης Δρόσος, Νίκος Αντωνιάδης, Χρήστος Κομπατσάρης (αντιπρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος).
Πέρα από τους «οργανωτικούς», υπήρχαν και οι αιρετοί, που στήριζαν Σαμαρά, όπως ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην υπουργός Χρήστος Φώλιας, ο τέως Ευρωβουλευτής Νίκος Βακάλης, οι πρώην βουλευτές Βουδούρης και Μαυρίδης.
Η υποψηφιότητα Χαΐτογλου έχει, ταυτόχρονα, το ίδιο θετικό κι ένα αρνητικό σημείο: Το ότι ο βιομήχανος ήταν και είναι εκτός κομματικών μηχανισμών. Από τη μία είναι ο άνθρωπος που δεν έχει τη δική του «αυλή» μέσα στη Νέα Δημοκρατία κι από την άλλη, για τον ίδιο, ακριβώς, λόγο, δεν συγκεντρώνει αρκετές συμπάθειες.
«Ε, όχι να μας εκπροσωπεί ένας… επιχειρηματίας. Τι σόι λαϊκή δεξιά θα είμαστε έτσι», λένε οι πολέμιοι αυτής της επιλογής.
Υπέρ της επιλογής Χαΐτογλου φέρεται να είναι ο πρώτος, σε σταυρούς, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας.
Γεγονός είναι ότι η επιλογή πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί το κόμμα πρέπει να οργανωθεί για τις δημοτικές εκλογές που έρχονται. Και η πρόκριση Χαΐτογλου, ή οποιουδήποτε άλλου, δε θα είναι καθόλου άσχετη από την επιλογή του προσώπου που θα στηριχθεί σε εκείνη τη διαδικασία.
Επίσης, ο νέος πρόεδρος της διοικούσας θα είναι αυτός που θα υλοποιήσει τη νέα πολιτική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για τις σχέσεις κόμμματος-πολιτών. Μετά την ίδρυση της σχετικής γραμματείας, πριν μερικές ημέρες, ο κ. Σαμαράς επιμένει και υλοποιεί την πολιτική του ανοικτού κόμματος που πηγαίνει στους πολίτες, αντί να περιμένει τους πολίτες να πάνε σε αυτό. Ήδη, έχουν ταχυδρομηθεί επιστολές στους περισσότερους από αυτούς που πήραν μέρος στην εκλογή προέδρου του κόμματος, με τις οποίες το κόμμα τους ευχαριστεί για τη συμμετοχή και τους υπόσχεται να συνεχιστεί αυτή η αμφίδρομη σχέση που άρχισε με τις εσωκομματικές εκλογές. Την πολιτική αυτή θα υλοποιεί, στη Θεσσαλονίκη, ο νέος πρόεδρος της διοικούσας.