Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


«Ελπίζω να έρθει η στιγμή που δεν θα μπορούμε να ταυτιστούμε με αυτό το έργο, που το Αμερικανό όνειρο δεν θα μας αγγίζει πλέον». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε ο Θύμιος Καρακατσάνης στον «Θάνατο του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλλερ, με αφορμή την χθεσινή πρεμιέρα της παράστασης, στην οποία και πρωταγωνιστεί, στο Ράδιο Σίτυ.
Το έργο, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, έρχεται στην πόλη μας μετά την Αθήνα, όπου και παρουσιάστηκε για δύο χρόνια. «Αντιπροσωπεύει την αγωνία του σημερινού ανθρώπου να πετύχει. Η κοινωνία μας σήμερα έχει μανία με το πώς να πετύχει κανείς και αυτό επιφέρει μεγάλες στρεβλώσεις. Οι άνθρωποι ψάχνουν την ευτυχία άσχετα με την ανθρώπινη ύπαρξη και αυτό είναι λυπηρό. Σήμερα δεν έχουμε παιδεία και δεν είμαστε ελεύθεροι», σημείωσε ο κ. Καρακατσάνης που ερμηνεύει και τον ρόλο του Γουίλλυ Λόμαν.
Παράλληλα επεσήμανε τη σημασία του θεάτρου και του πολιτισμού. «Το θέατρο είναι μια ποιητική τέχνη, αλλά και μια πολιτική πράξη που κάνει τον πολίτη να σκεφτεί, αλλιώς είναι άχρηστος. Και οι άνθρωποι που προσπαθούν να χαϊδέψουν τους θεατές δεν κάνουν θέατρο, αλλά πορνογραφία», σημείωσε ο γνωστός ηθοποιός.
Παράλληλα ευχήθηκε να καταλάβουν οι πολιτικοί μας ότι το μέλλον μας στηρίζεται στον πολιτισμό, αλλά και «να έρθει η μέρα που το θέατρο θα ανταγωνίζεται το ποδόσφαιρο και που το μυαλό θα φύγει από τα πόδια και θα έρθει ξανά στον εγκέφαλό μας».
Όσο για τις διάφορες “πειραγμένες” προσεγγίσεις στον Αριστοφάνη, άσκησε δριμεία κριτική σε αυτούς που δεν σέβονται τα θεατρικά αυτά έργα.

Λίγα λόγια για το έργο…
Ο Γουίλλυ Λόμαν, ο εμποράκος, ζει την τελευταία ημέρα της ζωής του. Χωρίς δουλειά, χωρίς όνειρα, και με τον τρόμο ότι στα μάτια των άλλων του θα είναι ένας αποτυχημένος. Μέσα από τη ζωή του Λόμαν, ο Μίλλερ εξετάζει το μύθο του Αμερικανικού ονείρου, που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο – τις ελπίδες και τους φόβους της μέσης κοινωνικής τάξης.
Πηγή έμπνευσης του έργου στάθηκε για τον Μίλλερ, ο ίδιος ο πατέρας του που ήταν εμποράκος. Πουλούσε γυναικεία ρούχα στη Νέα Υόρκη όμως στη μεγάλη οικονομική ύφεση του 1929 καταστράφηκε. Από εκείνη την ημέρα έπαψε να κοιτάει το γιο του στα μάτια. Και έτσι, ντροπιασμένος, πέθανε.
Εξήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.
«Ο Θάνατος του Εμποράκου» πρωτοανέβηκε στο Μπρόντγουαιη το 1949 και χάρισε στον Μίλλερ το βραβείο Πούλιτζερ καλύτερου έργου την ίδια χρονιά.
Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Μιχάλης Μαρκάτης, Φίλιππος Φιλόγλου, Γιώργος Ρούφας, Ελευθερία Ρήγου, Χάρης Εμμανουήλ, Στάθης Κακαβάς, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Ελευθερία Ευθυμιάτου.

Χρήσιμα
Παραστάσεις μέχρι και 14 Φεβρουαρίου, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.30, Σάββατο στις 18.15 και 21.30, Κυριακή στις 20.00. Εισιτήρια: 24 Ευρώ και 17 (Παιδικά – Φοιτητικά), στη Λαϊκή απογευματινή (κάθε Σάββατο στις 18.15) 20 Ευρώ. Ισχύουν εισιτήρια Εργατικής Εστίας και ΟΓΑ.