Ανοικτά στρατιωτικά νοσοκομεία, για ασφαλισμένους και άλλων ταμείων, οραματίζεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτό υπογράμμισε κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι «τα στρατιωτικά νοσοκομεία να βρεθούν στην εμπροσθοφυλακή του δημοσίου συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «πάντα υπάρχουν περιθώρια για την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και σε δικαιούχους που δεν ανήκουν στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά είναι ασφαλισμένοι του δημοσίου ή άλλων ασφαλιστικών ταμείων».
Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι και τώρα, κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατό ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ ή άλλων ασφαλιστικών ταμείων, που δεν ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, να νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Αυτό θα γίνεται πλέον «με έναν πιο εκλογικευμένο και διαφανή τρόπο, ώστε να μην παραμένουν ανενεργές κλίνες και ανενεργή μηχανήματα, τα οποία κοστίζουν πολύ στον ελληνικό λαό», υπογράμμισε. Και ξεκαθάρισε πως «πάντα θα διασφαλίζεται η ετοιμότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων για κάποια στιγμή κρίσης».
Ο υπουργός χαρακτήρισε «στολίδι για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα για το χώρο των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων» το 424 ΓΣΝΕ. Πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση των οικονομικών των στρατιωτικών νοσοκομείων, η ολοκλήρωση του εξοπλισμού τους, ώστε να είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και η αξιοποίηση του τεράστιου επιστημονικού δυναμικού.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο ο μηχανισμός που προστατεύει την εθνική ακεραιότητα, την εθνική ασφάλεια, είναι και ένας τεράστιος οργανισμός παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, σε συνθήκες κρίσης, αλλά και σε συνθήκες ομαλές, φυσιολογικές, γιατί ο πολίτης πιστεύει πάρα πολύ στο στρατιωτικό γιατρό και στη στρατιωτική ιατρική».
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι, μπορεί οι λειτουργικές δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης να είναι μειωμένες φέτος κατά 12,5%, όμως αυτό δεν αφορά τη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων. Όσον αφορά το πώς θα καταφέρει το υπουργείο του να ισορροπήσει, με μειωμένες τις δαπάνες, μεταξύ εξοπλιστικών προγραμμάτων και ιατρικού έργου, τόνισε πως «είναι ευτυχής συγκυρία ότι το 2011, 2012 και 2013, προβλέπεται μια μείωση και των πληρωμών και των παραλαβών και έτσι η ελάφρυνση που θα επέλθει στον κρατικό προϋπολογισμό και κυρίως στο δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι πάρα πολύ μεγάλη».