Περίπου 120 άνθρωποι που κατοικούν στη χώρα μας προσφεύγουν κάθε χρόνο στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, τον αρμόδιο Συνήγορο του Πολίτη που αναλαμβάνει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού μίλησε σε Συνέδριο που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος εξελέγη προχτές, για τρίτη φορά, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.
Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είναι ο συνήγορος των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να προσφύγουν σε αυτόν και να λύσουν εξωδικαστικά υποθέσεις τους που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την εκάστοτε ευρωπαϊκή χώρα. Για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού μίλησε σε Συνέδριο που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος εξελέγη προχτές, για τρίτη φορά, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι έλληνες δεν κάνουν ευρεία χρήση του δικαιώματος προσφυγής στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, καθώς κάθε χρόνο προσφεύγουν σε αυτόν περίπου 120 άνθρωποι για υποθέσεις, αριθμός ο οποίος, ωστόσο, ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο ελάχιστος χρόνος επίλυσης των διαφορών σε επίπεδο Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή είναι έξι μήνες, ενώ η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει έως και ενάμισι χρόνο, καθώς απαιτείται ένα συγκεκριμένο διάστημα για την μετάφραση των απαιτούμενων εγγράφων.


Β.Λ.