Το πρόβλημα της διακίνησης παράνομων απομιμήσεων αγαθών καθώς και πειρατικών οπτικοακουστικών προϊόντων βρέθηκε στο επίκεντρο της εθιμοτυπικής συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Κάθρην Κέη. H πρόξενος ζήτησε τη συνεργασία του ΕΕΘ για την πάταξη του φαινομένου, που πλήττει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Ο κ. Ζορπίδης μετέφερε στην πρόξενο την πάγια επιδίωξη του Επιμελητηρίου για την πάταξη του παραεμπορίου, μέσω του οποίου διακινούνται μεγάλες ποσότητες «μαϊμού» και πειρατικών προϊόντων.
«Μελέτες εκτιμούν το μέγεθος του παραεμπορίου στα 5 δισ. ευρώ. Σε περίοδο κρίσης, με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και του Δημοσίου, για επιπλέον έσοδα να είναι αυξημένες, θα περιμέναμε την άμεση δραστηριοποίηση της Πολιτείας. Δυστυχώς η ανταπόκριση δεν είναι αναμενόμενη. Οι απαντήσεις που λάβαμε από την αστυνομία και την τοπική αυτοδιοίκηση -σε επιστολές μας με τις οποίες θέταμε τις μεγάλες διατάσεις που έχει λάβει το παραεμπόριο- ήταν απογοητευτικές. Η αστυνομία και η δημοτική αστυνομία δηλώνουν αναρμόδιοι επιρρίπτοντας ο ένας ευθύνες στον άλλο και ότι δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης να μετατρέπονται κάθε βράδυ σε παράνομες υπαίθριες αγορές. Την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις για τους νόμιμους επιχειρηματίες τρέχουν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.