Το 2009 ήταν ομολογουμένως μια δύσκολη χρονιά που άφησε τη χώρα μας σε μια κρίσιμη καμπή. Οι προκλήσεις συνεχίζονται και το 2010, ενώ πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να αποτελέσει έτος-ορόσημο, με αλλαγές, ανατροπές και δίκαιες αποφάσεις, όπως σημειώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Μία δύσκολη χρονιά κλείνει και έρχεται μία νέα. Ας την υποδεχθούμε όλοι με αισιοδοξία και ελπίδα. Με την προσμονή αλλά και με την ισχυρή πεποίθηση ότι, το 2010 θα είναι μια χρονιά καλύτερη για όλους μας, για την Ελλάδα, για τον Έλληνα πολίτη», αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι οφείλουμε όλοι να καλλιεργήσουμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας. «Ας πιστέψουμε όλοι και πάλι στις δυνάμεις μας. Είμαι βέβαιος ότι, μαζί θα καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα νέο, ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, οκτώ στους δέκα Έλληνες, δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει πέραν των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στις μεγάλες τομές που είναι αναγκαίες για τη χώρα, ωστόσο, πάνω από τους μισούς δηλώνουν απρόθυμοι να καταβάλουν παραπάνω φόρους, ισχυριζόμενοι ότι πρέπει να πληρώσουν άλλοι, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα(δες το δημοσίευμα του Βήματος με κλικ εδώ).
Η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα (50,7%) χαρακτηρίζει τη χρονιά που πέρασε «μια χρονιά με δυσκολίες» και πιστεύει πως το 2010 θα είναι καλύτερη χρονιά (39,5%), ή ότι δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή (36,7%).
Οι πολίτες θεωρούν πως την ευθύνη για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας φέρουν οι κυβερνήσεις (77,1%), τα πολιτικά κόμματα (38%), οι τράπεζες (23,7%) και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (17,4%).

Τα πρώτα «ραντεβού» της οικονομίας
Το κρισιμότερο τεστ για την ελληνική οικονομία είναι η κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που αναμένεται να γίνει μέσα στο μήνα και το οποίο θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος. Την εβδομάδα αυτή, πιθανόν και αύριο, αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του Προγράμματος, ενώ στην Αθήνα θα φτάσει και κλιμάκιο της Κομισιόν για να ελέγξει την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού. Τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Γιούρογκρουπ και στο Εκοφίν στις 18 και 19 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πρόσφατα ότι το έλλειμμα του 2009 κλείνει χωρίς υπερβάσεις στο 12,7%. Από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκύπτει ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 11μηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2009, στο 10.7% του ΑΕΠ, στα 25,635 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 12,691 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του 2009. Το Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση, το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 29,372 δισ. ευρώ ή 12,2% του ΑΕΠ.

Φορολογικό και ασφαλιστικό
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και στο ασφαλιστικό. Σε σχέση με το φορολογικό, το μήνυμα που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι θα υπάρξει σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο. Παρότι δεν έχει διευκρινιστεί ποιες καταναλωτικές δαπάνες θα μπαίνουν στις φορολογικές δηλώσεις και σε ποιο ποσοστό θα είναι η έκπτωση, ήδη από την αλλαγή του χρόνου, οι πολίτες άρχισαν να ζητούν αποδείξεις από τα κέντρα διασκέδασης, τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία.
«Η συγκέντρωση αποδείξεων ωφελεί και τους φορολογουμένους και το κράτος, καθώς θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα», ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, Γιώργος Κορομηλάς. Σημειώνεται ότι το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης.
Από την άλλη, μέσα στην Άνοιξη αναμένονται οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς της οποίες, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής του. Ο κ. Λοβέρδος έχει τονίσει την προσπάθεια του υπουργείου του για εξοικονόμηση 2 δισ. με την μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και την προσπάθεια μείωσης της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Πάντως, ο προϋπολογισμός του 2010 εμπεριέχει και την εφαρμογή της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης για τη σταδιακή αύξηση επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, καθώς και τη διεύρυνση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20.000 - αλλά και την αύξηση κατά 30+20 ευρώ των συντάξεων του ΟΓΑ (από 1ης Οκτωβρίου 2009 και 1ης Ιουλίου 2010).