Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ


Δύο συναυλίες ενόψει των γιορτών, μια στη μνήμη του Γιώργου Θυμή, ένα νέο επετειακό dvd για την ιστορία της, αλλά και νέες εξορμήσεις στο εξωτερικό προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκαν οι εμφανίσεις της στην Ιταλία και η διάκριση του cd της για τον Ιλντεμπράντο Πιτσέτι από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.
Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΚΟΘ θα γίνει την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τους τενόρους Αντώνη Κορωναίο, Ζάχο Τερζάκη και Γιάννη Χριστόπουλο, την Παιδική Χορωδία Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου και αρχιμουσικό τον Νίκο Τσοχλο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος άριες από όπερες και ορχηστρικά κομμάτια και στο δεύτερο μέρος χριστουγεννιάτικα τραγούδια που θα ερμηνεύσει η Παιδική Χορωδία.
Στην Πρωτοχρονιάτικη συναυλία υπό τον τίτλο «Straussiana», που θα δοθεί την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου και ώρα 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα περιλαμβάνει ρομαντικά βαλς, πόλκες από το ρεπερτόριο της δυναστείας των Strauss, ενώ θα ακουστούν και έργα των Erich Korngold (1897-1957), Johannes Brahms (1833-1897), Antonin Dvořák (1841-1904), Jean Sibelius (1865-1957). Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας.

Συναυλία για τον Θυμή
Ακόμα, τιμώντας την συνεισφορά του Γιώργου Θυμή στην ΚΟΘ, η ορχήστρα θα πραγματοποιήσει στις 8 Ιανουαρίου μια συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του με σολίστ τον Γιάννη Βακαρέλη. Στη διάρκειά της θα προβληθεί και μέρος μιας αδημοσίευτης συνέντευξης του κ. Θυμή.

Dvd για την ιστορία της ορχήστρας
Με αφορμή τα 50 της χρόνια η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα επετειακό dvd για την ιστορία της. «Χρειάστηκαν 18 μήνες για να γίνει αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα. Ουσιαστικά η ΚΟΘ είναι ο πρώτος ελληνικός μουσικός οργανισμός που επισκέφθηκε εξωτερικούς χώρους και έπαιξε πάνω σε δικές της ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες της», σημείωσε χθες κατά την παρουσίαση του dvd ο καλλιτεχνικός της διευθυντής κ. Μύρωνας Μιχαηλίδης. Η παραγωγή είναι της ΚΟΘ και η σκηνοθεσία της Σοφίας Ευαγγελινού.
Το dvd (με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους) που έχει διάρκεια 74 λεπτά χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο απαθανατίζει σύσσωμη την Κ.Ο.Θ. του σήμερα να επισκέπτεται χαρακτηριστικά σημεία της Θεσσαλονίκης- Δάσος του Σέιχ Σου, Κυβερνείο, Κάστρα, Ροτόντα, Λιμάνι-, εκτελώντας, υπό την μπαγκέτα του καλλιτεχνικού διευθυντή της, αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, «επάνω» σε δικές της ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες (έργα των Γ. Κωνσταντινίδη, J. Brahms, A. Dvořák, M. Glinka και S. Rachmaninoff). Το δεύτερο μέρος αποτελεί μια αναδρομή, μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και προσωπικές καταθέσεις, στα πενήντα χρόνια ιστορίας της Κ.Ο.Θ. (1959-2009).
Οι φωτογραφίες του αφιερώματος προέρχονται από τα αρχεία του αείμνηστου δημοσιογράφου και φίλου της Κ.Ο.Θ. Γιάννη Ν. Μυλαράκη, καθώς και από τα αρχεία των Άλκη Μπαλτά, Κοσμά Γαλιλαία, Γεωργίου Θυμή, Νίκου Κουκή, Νόρας Λουκίδου, Μίκη Μιχαηλίδη, Νεοκλή Νικολαΐδη, Πέτρου Σουσάμογλου.
Το dvd κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό και είναι συλλεκτικό. Αυτή την περίοδο υπάρχουν επαφές με τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας για την προβολή του.

Δράση στο εξωτερικό
Μετά την Ιταλία, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα ετοιμάσει τις βαλίτσες της για να παίξει στη Γερμανία το 2010, ενώ για το 2011 υπάρχουν σκέψεις προτάσεις για να εμφανιστεί σε Σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στην Ιταλία και την Αγγλία.

Χρήσιμα
-Εισιτήρια για τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία διατίθενται στο Ταμείο της Κ.Ο.Θ. στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 16:00, ακόμα στα εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους (τηλ. 2310 271 116). Τιμές εισιτηρίων: 25€ - 20€ - 15€ & μειωμένο – ομαδικό 15€ - 10€. Οικογενειακό 50€ - 40€ - 30€.
-Εισιτήρια για τη Πρωτοχρονιάτικη συναυλία διατίθενται στο Ταμείο της Κ.Ο.Θ. στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 16:00, ακόμα στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους (τηλ. 2310 271 116).Την ημέρα των δύο συναυλιών το Ταμείο της Κ.Ο.Θ. θα λειτουργήσει στο χώρο της συναυλίας (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) από τις 19:00 έως τις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 30€ - 25€ - 20€ & μειωμένο – ομαδικό 20€ - 15€. Οικογενειακό 60€ - 50€ - 40€.
Εισιτήρια για τις συναυλίες προπωλούνται και από τα καταστήματα i-stores . Πληροφορίες ταμείου: 2310-236990.

Η φωτογραφία από τη συνέντευξη Τύπου είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.