Να αποδοθούν οι λεωφορειολωρίδες στα λεωφορεία και να σταματήσει η διέλευση ταξί και άλλων οχημάτων από αυτές, ζήτησαν τα μέλη του Δικτύου Κινήσεων για τη Θεσσαλονίκη, σε δυναμική τους εκδήλωση, σήμερα (Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009) στην περιοχή της ΧΑΝΘ: Οι εθελοντές μοίρασαν φυλλάδια στους περαστικούς και κρατώντας πλακάτ εμπόδιζαν τη διέλευση των ταξί μέσα από τις λεωφορειολωρίδες.
"Με τη χρήση των λεωφορειολωρίδων από ταξί παράλληλα με την παράνομη στάση, στάθμευση και τις φορτοεκφορτώσεις μέσα σε αυτές, εμποδίζεται και υποβαθμίζεται σημαντικά η αστική συγκοινωνία", υποστηρίζουν.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή, αποφάσισαν και πραγματοποίησαν το ολιγόλεπτο κλείσιμο της Τσιμισκή και τη συμβολική κατάληψη της λεωφορειολωρίδας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης "Αναπηρία Σήμερα" και δημοτικό σύμβουλο Φώτη Μπίμπαση, η διέλευση των ταξί μέσα από τις λεωφορειολωρίδες, προκαλεί τη μείωση της ταχύτητας των λεωφορείων και το συνεχές σταμάτημα-ξεκίνημα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με περισσότερους αέριους ρύπους.
Σύμφωνα με στοιχεία του Δικτύου, η παραχώρηση δικαιώματος εισόδου στα ταξί στις λεωφοριογραμμές προκαλεί, μεταξύ άλλων, τη μείωση της μέσης ταχύτητας των αστικών λεωφορείων κατά τις ώρες αιχμής από 12 σε 6 χιλιόμετρα την ώρα.

Η φωτογραφία της κινητοποίησης είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr