Στις καλένδες στέλνει τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από την απάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης. Την ίδια ώρα, φορείς της Θεσσαλονίκης τονίζουν πως δε θα αφήσουν το χρόνο να περνά άσκοπα στο ζήτημα της ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαφάτης, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν τις τοποθετήσεις τους για το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο, αλλά και να εξηγήσουν τη διγλωσσία των κυβερνητικών στελεχών επί του θέματος. Στην απάντηση της η κ. Κατσέλη, ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να ακυρώσει την απόφαση χωροθέτησης της νέας ΔΕΘ στην περιοχή της Σίνδου. Κατ’ αυτό τον τρόπο όμως, ακυρώνεται ουσιαστικά και η συναινετική διαδικασία που οδήγησε υπό την εποπτεία του ΥΜΑΘ τον Ιούλιο του 2009, με ομόφωνη θέση όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Κατσέλη, υποστήριξε πως θα ξεκινήσει νέα διαδικασία επικαιροποίησης μελετών για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και εν συνεχεία θα επιλεγεί εκ νέου η τοποθεσία στην οποία θα χωροθετηθεί.
Με τη σειρά του, ο κ. Καλαφάτης σε δηλώσεις του, άσκησε οξεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει πως διακατέχεται από πνεύμα ρεβανσισμού, απέναντι και σε ό,τι θετικό έχει παραλάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ αντί να το αξιοποιήσει για γρηγορότερα αποτελέσματα.
Υπογράμμισε πως η σημερινή Κυβέρνηση, επιλέγει να αγνοήσει την ομόφωνη θέση όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης, επιλέγει να «ξεχάσει» ακόμα και τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες του ιδίου του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι πριν τις εκλογές μιλούσε δια κορυφαίων στελεχών του, για άμεση εκκίνηση της διαδικασίας μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο, χωρίς –μέχρι τότε- να εντοπίζει καμία ανάγκη επικαιροποίησης μελετών.
«Σήμερα, ωθεί το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό εγχείρημα της Θεσσαλονίκης σε νέα οδό παλινωδιών, επιστρέφοντας στην γνωστή από το παρελθόν εποχή των αέναων και επαναλαμβανόμενων μελετών του ΠΑΣΟΚ. Μια εποχή με πολλές μελέτες και ελάχιστα έργα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Διαβεβαιώνω τους Θεσσαλονικείς, πως τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοί μου, θα ασκήσουμε συνεχή ασφυκτική πίεση, ώστε να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, να αφήσει τον χρόνο να περνά άσκοπα στο ζήτημα της ΔΕΘ», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.

Τι προτείνουν τα επιμελητήρια
Την ίδια ώρα, κι ενώ το κλίμα γύρω από τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, κρίνεται εκρηκτικό, τα τρία επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό (ΕΕΘ), Εμποροβιομηχανικό (ΕΒΕΘ), Βιοτεχνικό (ΒΕΘ), προτείνουν την αναβάθμιση της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, γνωστοποίησε ότι έχει κοινοποιήσει την πρόταση στον πρόεδρο της ΔΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλο, προτρέποντάς τον να κινήσει τις διαδικασίες έναρξης διαλόγου μεταξύ των τριών επιμελητηρίων.
«Μας ενδιαφέρει μία αναβαθμισμένη έκθεση», είπε ο κ. Ζορπίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και στην περίπτωση που το κράτος δεν δεχθεί μία τέτοια πρόταση, τα τρία Επιμελητήρια θα μπορούσαν να προχωρήσουν -σε συνεργασία με ιδιώτες και επενδυτές- στη δημιουργία δικού τους εκθεσιακού κέντρου, σε κάποια έκταση, που όπως είπε, «πολλοί δήμοι είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν». «Είτε έτσι, είτε αλλιώς πρέπει να προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα το ΕΕΘ, δρομολόγησε την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας- σκοπιμότητας ενός τέτοιου εγχειρήματος. «Είναι δεδομένο ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, πιστεύω, όμως, πως προέχει να περιμένουμε η κυβέρνηση να τοποθετηθεί πάνω σε όσα η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει», δήλωσε ο κ. Μπακατσέλος.
Από την άλλη, ο δήμαρχος Εχεδώρου, Σπύρος Σταματάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Σταύρο Ζαχαρέλη εξέφρασαν την πεποίθηση πως πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες για την έναρξη της μετεγκατάστασης του νέου εκθεσιακού κέντρου από την πολιτεία.