Τουλάχιστον θλιβερό χαρακτήρισε τον απολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Μπουτάρης στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα (Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009) με τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Παναγιώτη Αβραμόπουλου και Ανδρέα Κουράκη και του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων-Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, καθώς και στελεχών των δύο παρατάξεων.
Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε παράσταση τη σημερινή συνεδρίαση για τον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής, καθώς ξέρουμε από τώρα τι θα πει ο κ. Παπαγεωργόπουλος, «ο οποίος έχει καταφέρει να παρουσιάζει αυτά που είναι η δουλειά του σαν επιτεύγματα». Αποκάλεσε τον Δήμο Θεσσαλονίκης «ατζέντη των Δημητρίων, που έχουν καταντήσει ένα συνονθύλευμα διαφόρων εκδηλώσεων, που δεν περιποιούν τιμή στον πολιτισμό της πόλης». Υπογράμμισε ότι η διοίκηση του Δήμου κατάφερε να πετάξει 18 εκ. Ευρώ και να μην έχει η πόλη ούτε μία πρόσβαση στη θάλασσα. Τόνισε ότι ο απολογισμός δείχνει την έλλειψη οράματος της δημοτικής αρχής και το μόνο που αποπνέει είναι μια απίστευτη μιζέρια. Ανέφερε ότι η πόλη δεν φροντίζει τις μειονότητες που ζουν σ’ αυτήν, ενώ αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό πρόβλημα είπε ότι είναι εχθρική και στους πεζούς και στους οδηγούς. Και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «περιμένουμε από τον Δήμαρχο της πόλης να είναι μπροστά».
Ο Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε «όνειδος για τη Θεσσαλονίκη τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με τρόπο τελείως φαρισαϊκό». Κι έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία συνεδρίαση όπου συζητήθηκαν δύο μεγάλα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης : η περίπτωση οικοπέδου στην οδό Μελενίκου στη Νέα Ελβετία, όπου ο ιδιοκτήτης οικοπέδου το περιέφραξε ξηλώνοντας την άσφαλτο μετά την πολύχρονη αδιαφορία του Δήμου να ρυθμίσει το θέμα της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου και το θέμα των οίκων ανοχής στο Β’ Δημοτικό Διαμέρισμα. Υπενθύμισε δε ότι υπάρχει πρόταση της «Πρωτοβουλίας» από το 2005 για τη δημιουργία γειτονιάς του έρωτα σε περιοχή μη κατοικήσιμη και απολύτως ελεγχόμενη. Εξάλλου για το θέμα διατυπώθηκε πρόσφατα κοινή πρόταση από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 δήλωσε ότι υπάρχει πολιτική έρευνα για το Δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της οποίας, το 65% των πολιτών της Θεσσαλονίκης επιθυμεί μια ανεξάρτητη δημοτική αρχή, ενώ η «Πρωτοβουλία» έχει μια πολύ καλή εικόνα στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Επανέλαβε τη θέση της παράταξης ότι όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει να βαδίσουν ενωμένες για την ανατροπή ενός συστήματος που δεν είναι εύκολο να ανατραπεί.
Ανίκανη να δώσει όραμα και επικίνδυνη ακόμα και για την απλή διαχείριση των προβλημάτων των συμπολιτών μας που αισθάνονται αποκλεισμένοι στην ίδια τους την πόλη χαρακτήρισε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως είπε, είναι δέσμια λανθασμένων αποφάσεων που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια. Αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην οδό Ικτίνου, με τα τραπεζοκαθίσματα να κλείνουν κάθε διαθέσιμο χώρο, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη που καλεί τη διοίκηση του Δήμου να εφαρμόσει το Νόμο, διαφορετικά θα κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. Αλλά και στο θέμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Μαρία Κάλλας «ο Δήμος έχει χάσει τον έλεγχο και ανανεώνει άδειες καταστημάτων που έχουν κριθεί παράνομα».
Αναφερόμενος στο θέμα των οίκων ανοχής ο κ. Κουράκης έκανε λόγο για υποκρισία και φαρισαϊσμό του Δημάρχου που πρότεινε να ξανασυζητηθεί το θέμα, ενώ με ευθύνη του ιδίου δεν υλοποιείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2004. Έκανε δε έκκληση στους πολίτες, που αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα που δημιουργεί η ανικανότητα της διοίκησης, να κινητοποιούνται και να επιβάλλουν τη συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα «η διοίκηση του Δήμου να πήρε το μήνυμα ότι δεν μπορεί πλέον να κοροϊδεύει τους πολίτες και είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί επί τέλους με την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν». Χαρακτήρισε εξάλλου δύσκολη την επόμενη χρονιά για τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, αφού θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες του σε θέματα όπως η υπεξαίρεση από τα ταμεία του Δήμου.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών δεν προσδοκά τίποτα από τη διοίκηση του Δήμου. Είναι καιρός η αυταρέσκεια και η αλαζονεία να παραχωρήσουν τη θέση τους σε μια άλλη αντίληψη», υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος και τόνισε ότι «το μεγάλο θέμα για τη Θεσσαλονίκη παραμένει η αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου», ενώ αναφέρθηκε και σε σημαντικά θέματα, όπως η Ζώνη Καινοτομίας, το Λιμάνι, η μόλυνση του Θερμαϊκού, στα οποία ο Δήμαρχος της πόλης ήταν ουσιαστικά απών παρά τη συμμετοχή του Δήμου στους Οργανισμούς αυτούς.
«Δεν μπορεί να επιτευχθεί αλλαγή εάν δεν συμπράξουν η κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα», είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, και επεσήμανε ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να διεκδικήσουν από κοινού την αλλαγή στο Δήμο, καθώς, όπως είπε, «εάν τα κόμματα περιχαρακωθούν στην ανάδειξη του δικού τους υποψηφίου, δεν θα αλλάξει τίποτα». «Δεν αρκούν οι κοινές ανακοινώσεις», είπε, «το επόμενο διάστημα η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί και να συλλειτουργήσει». Χαρακτήρισε σημαντική τη συμμαχία με τους Οικολόγους-Πράσινους, τόνισε, όμως, ότι μόνο αυτή δεν αρκεί. Απηύθυνε έκκληση για την έναρξη ενός διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα, με καλή πίστη, χωρίς να αποκλείεται κανένας, για την ανάδειξη του προσώπου που θα ηγηθεί της προσπάθειας για την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
«Το έργο της ¨Πρωτοβουλίας¨ επιβεβαίωσε την επιλογή μας να υποστηρίξουμε ένα σχήμα με αξιώσεις να πάρει τη διοίκηση του Δήμου», είπε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος., ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας κοινός βηματισμός όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την ανατροπή της παρούσας διοίκησης του Δήμου. Διευκρίνισε ότι η τοπική δράση είναι μεν απαραίτητη, σημαντική και αναντικατάστατη, δεν έχει, όμως, στόχο να αντικαταστήσει τα κόμματα. Επιδίωξή μας είναι μια ανοιχτή κοινωνία των πολιτών, η ενεργοποίηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και η συμβολή των κομμάτων, ώστε να ανατραπούν η αδιέξοδη πολιτική και η εξάρτηση από συμφέροντα. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι μπορούν και θέλουν να συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου

Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage κι απεικονίζει παλιότερη συνέντευξη της δημοτικής παράταξης.