Όλες οι εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη μέχρι και σήμερα παρουσιάζονται μέσα από τον τόμο «Μουσείο Μπενάκη. Οι εκδόσεις (1935-2009)» που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, με τη συνεργασία της Σοφίας Χανδακά και του ιστορικού Τάσου Σακελλαρόπουλου.
Ουσιαστικά πρόκειται για τον πρώτο συγκεντρωτικό κατάλογο της εκδοτικής δραστηριότητας του ιδρύματος που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11). Μάλιστα η έκδοση αποτέλεσε και τον κατάλογο ομότιτλης έκθεσης, η οποία φιλοξενήθηκε φέτος στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Αθήνα).
«Η έκδοση αυτή καταγράφει μια εποποιία. Την εποποιία της εκδοτικής δραστηριότητας ενός μουσειακού οργανισμού και έγινε παράλληλα με μια έκθεση που οργανώθηκε στην Αθήνα ακριβώς για να δείξει στον κόσμο ποιο είναι το επιστημονικό, το κοινωνικό και το ηθικό χρέος ενός μουσειακού οργανισμού. Επειδή ζούμε σε μια εποχή που όλα είναι μπερδεμένα και κανείς δεν ξέρει για τι ακριβώς μιλάει και ο καθένας αισθάνεται την ανάγκη να πει την κουβέντα του, το Μουσείο Μπενάκη είπε την κουβέντα του με αυτή την έκδοση», δήλωσε στον «Τ.Θ.» ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς λίγο πριν τη βιβλιοπαρουσίαση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημαντική βοήθεια των συνεργατών του Ιδρύματος, αλλά και των φίλων του Μουσείου Μπενάκη που το στηρίζουν περισσότερο από όσο το στηρίζει η πολιτεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο λειτουργεί στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ μια μικρή έκθεση σπάνιων εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, ενώ άρχισε από την Δευτέρα το «Δεκαήμερο των εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη στο ΜΙΕΤ», κατά το οποίο οι εκδόσεις του θα προσφέρονται σε ειδικές τιμές.

Οι εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη
Η εκδοτική παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη αποτέλεσε και αποτελεί ένα βασικό συστατικό της φιλοσοφίας και της πολιτικής του. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και:
- η δημιουργία του Τμήματος Εκδόσεων, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της εκδοτικής δραστηριότητας
- η δημιουργία ειδικής σειράς μελετών με τίτλο: «Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη» (2006), στην οποία στεγάζονται μελέτες σχετικές με τις παραπάνω πτυχές των ενδιαφερόντων του
- η έκδοση του ετήσιου περιοδικού Μουσείο Μπενάκη (2001) και η συνεργασία με τις εκδόσεις «Μέλισσα» για τη συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού Τα Ιστορικά (2007)
- ο πολλαπλασιασμός των ηλεκτρονικών εκδόσεων και εκείνων που απευθύνονται στις νεότερες γενιές, με αιχμή τις εκδόσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.