Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» έγινε χθες η παρουσίαση του βιβλίου του Γρηγόρη Οικονομίδη «Ρύσιο - Αρετσού – Darica», τον πρώην Πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητή Μιχάλη Παπαδόπουλο και τον αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ Φίλιππο Καργόπουλο. Το βιβλίο παρουσίασε η Αρετσιανή στην καταγωγή, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου.
Στην ομιλία της, η κ. Χρύσα Αράπογλου, αναφέρθηκε αρχικά στο φαινόμενο του ολοένα αυξανόμενου αριθμού των πολιτιστικών συλλόγων καταγωγής: «Οι κοινωνιολογικές μελέτες για τους πρόσφυγες αναφέρουν ότι η πρώτη γενιά παλεύει να επιβιώσει, η δεύτερη να ενσωματωθεί και να διακριθεί. Η τρίτη γενιά των προσφύγων αναζητά τις αιτίες και τα γιατί της μετακίνησης, τα χαρακτηριστικά της ρίζας, τις κοινωνικές συνθήκες και το ιστορικό περιβάλλον πριν τον εκτοπισμό, γεωγραφικές και ιστορικές συντεταγμένες, αλήθειες και μύθους με την ίδια ένταση που προσδιορίζει αυτή η συγκλονιστική και βασανιστική ανθρώπινη ανάγκη που συνοψίζεται στην έννοια της καταγωγής. Αυτός είναι ο λόγος που μόλις τα τελευταία είκοσι χρόνια - με την τρίτη γενιά παρούσα - πολλαπλασιάστηκαν οι ποντιακοί, οι μικρασιατικοί, οι θρακικοί σύλλογοι στη χώρα μας. Τα τελευταία άλλωστε χρόνια ιδρύθηκαν και στη θαλασσινή γειτονιά της Καλαμαριάς οι Σύλλογοι της Αρετσούς, της Κρήνης, του Κουρί και του Κατιρλί».
Χαρακτηρίζοντας το βιβλίο ως μια μεγάλη μελέτη για την ιστορική - πιθανόν και μυθική - καταγωγή των Αρετσιανών από τα χρόνια των Αργοναυτών, των Μεγαρέων, τις βυζαντινές και νεότερες μετακινήσεις πληθυσμών στη Βιθυνία, επαίνεσε τη 12ετή προσπάθεια του συγγραφέα που με επιστημονική μεθοδικότητα, με συνέπεια, με επιμονή στη διασταύρωση στοιχείων και κυρίως με έρευνα σε κρατικές υπηρεσίες και ιστορικά Αρχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ζωντανές μαρτυρίες, σε προσωπικές συλλογές κειμηλίων συμπατριωτών μας στην Αρετσού, στο Νέο Ρύσιο, στην Ανάβυσσο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μας προσφέρει γενναιόδωρα πληροφορίες για τα χρόνια μετά το 18ο αιώνα, της ακμής της Εκπαιδευτικής Σχολής του Ρυσίου, της οικονομικής ευφορίας και της κοινοτικής λειτουργίας της πατρίδας μας. Ακόμη, παρουσιάζει τη νεότερη ιστορία της Αρετσούς από την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εγκατάστασή τους στον Ελλαδικό και διεθνή χώρο.
Αρετσιανή στην καταγωγή και η κ. Αράπογλου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τα διαχρονικά χαρακτηριστικά των συμπατριωτών της: πηγαίο χιούμορ, διαρκή αλληλοπειράγματα και αυτοσαρκασμός, αισιοδοξία, πάθος για τη ζωή και τις χαρές της.