Τέθηκε σε πιλοτική (δοκιμαστική) λειτουργία το ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο του δήμου Πλατέος. Με 20 σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο (wi-fi hotspots) που αναπτύσσονται σε 10 από τους 13 οικισμούς του, το ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο του δήμου Πλατέος είναι το μεγαλύτερο δημόσιο ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο O.T.A. στην Ημαθία και ένα από τα σημαντικότερα που έχουν υλοποιηθεί στη Βόρεια Ελλάδα, ως προς τον αριθμό των εγκατεστημένων σημείων και
το εύρος των περιοχών κάλυψης. Το ερώτημα έρχεται αβίαστα: Πότε με το καλό θα δικτυωθεί ασύρματα και η Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος; Αναμένοντας την απάντηση, ας δούμε κάποια στοιχεία του έργου:
Το έργο υλοποιήθηκε από την εταιρεία Globitel A.E. και περιλαμβάνει -εκτός των τεχνικών υποδομών του δικτύου- δυνατότητες παροχής υπηρεσιών στους πολίτες μέσω της διαδικτυακής πύλης www.wirelessplaty.gr
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 154.700 ευρώ, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μέτρου 4.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», με χρηματοδότηση κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από Εθνικούς πόρους.
Στοχεύοντας στην ενημέρωση των δημοτών και των τοπικών φορέων για τις υπηρεσίες και τα οφέλη που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο έργο, ο δήμος Πλατέος διοργάνωσε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου εσπερίδα, με θέμα «Υπηρεσίες Ευρυζωνικότητας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση».
Ο δήμαρχος Πλατέος, κ. Φώτης Δημητριάδης, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει ο δήμος Πλατέος στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και παρουσίασε αναλυτικά τα έργα που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο δήμο Πλατέος μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος, από το 2003 έως το 2009 ο δήμος Πλατέος υπέβαλε συνολικά 11 προτάσεις έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», (εγκρίθηκαν 6 εκ των οποίων υλοποιήθηκαν 5, απορρίφθηκαν 2 που αφορούσαν τη χρηματοδότηση μελετών ωρίμανσης και προετοιμασίας έργων ψηφιακής σύγκλισης ενόψει του ΕΣΠΑ, ενώ 2 που αφορούν οριζόντια έργα που υλοποιεί η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης για ένταξη και 1 δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί λόγω μη έγκαιρης πρόβλεψης από το υπουργείο Οικονομικών για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του).
Ο κ. Γιώργος Βάλλας, διευθυντής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της «e-Trikala» A.E., παρουσίασε τις ψηφιακές υποδομές και τις προηγμένες εφαρμογές τους που απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια οι πολίτες του δήμου Τρικκαίων. Ο κ. Βάλλας, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποίησε ο δήμος Τρικκαίων την τελευταία 5ετία, όπως ευρυζωνικά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης και οπτικών ινών, εφαρμογές ευφυών μεταφορών στα συγκοινωνιακά μέσα, γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών, υπηρεσίες τηλε-πρόνοιας και έξυπνες κάρτες υγείας για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, ολοκληρωμένη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης και εξυπηρέτησης πολιτών, τα προγράμματα «Δημοσθένης» και ηλεκτρονικής δημοκρατίας «e-dialogos», τον έλεγχο της στάθμευσης με χρήση κινητού τηλεφώνου και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες που προσφέρονται στους κατοίκους της περιοχής των Τρικάλων Θεσσαλίας. Με τα έργα αυτά, ο δήμος Τρικκαίων βρίσκεται σήμερα στην κορυφαία θέση της χώρας μας όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών από το ευρύ κοινό. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα του δήμου Τρικκαίων έχουν αναγνωριστεί πλέον και διεθνώς, με αποκορύφωμα την συμπερίληψη του δήμου Τρικκαίων στον κατάλογο των 21 πιο έξυπνων πόλεων του κόσμου για το 2009.
Ο κ. Μανώλης Πλατανιώτης, στέλεχος της διεύθυνσης έργων της «Open Technology Services» (OTS) Α.Ε., αναφέρθηκε εισαγωγικά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης για τους πολίτες που έχει αναπτύξει η εταιρεία του, με την υλοποίηση δεκάδων σχετικών έργων σε φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια παρουσίασε, ειδικότερα και αναλυτικά, το «Σύστημα Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Πλατέος» -ένα έργο που υλοποίησε η OTS σε συνεργασία με την Altec και την Tessera Multimedia, το οποίο, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.dimos-plateos.gr και των προηγμένων εφαρμογών που διαθέτει, προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και συναλλαγών μεταξύ των πολιτών και του δήμου Πλατέος.
Τέλος, ο κ. Αλ Γκιζάου Τάρεκ, αντιπρόεδρος της Globitel A.E., αναφέρθηκε στο έργο του ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου που υλοποίησε η εταιρεία του στο δήμο Πλατέος. Ο κ. Τάρεκ ανέλυσε τα οφέλη που θα έχουν οι δημότες από το έργο, όπως η δωρεάν πλοήγηση στο διαδίκτυο, η χρήση υπηρεσιών και εφαρμογών μέσω του ειδικού portal που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου, ενώ τόνισε και την συμβολή του έργου στην προβολή του δήμου και της περιοχής.
Από το ακροατήριο υποβλήθηκαν ερωτήσεις προς τους εισηγητές. Ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των κατοίκων η λειτουργία του ασύρματου δικτύου. Απαντώντας, ο κ. Τάρεκ διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος από αυτά τα δίκτυα που λειτουργούν σε διαφορετικό εύρος ραδιοσυχνοτήτων από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ ο κ. Βάλλας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ έχουν εγκατασταθεί παρόμοια ασύρματα δίκτυα Wi-Fi σε πολλά νοσοκομεία μέχρι ακόμη και σε πτέρυγες με θερμοκοιτίδες νεογνών, με σκοπό την παρακολούθηση της ιατρικής τους κατάστασης από απομακρυσμένες θέσεις.
Στο κλείσιμο της εσπερίδας ο δήμαρχος Πλατέος, κ. Φώτης Δημητριάδης, έκανε γνωστό ότι, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες κατά τον πλέον υπεύθυνο τρόπο για τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφαλή λειτουργία και χρήση του ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου, ο δήμος Πλατέος θα διοργανώσει στα τέλη Ιανουαρίου ξεχωριστή ημερίδα γι' αυτό το θέμα και θα καλέσει να μιλήσουν εξειδικευμένοι πανεπιστημιακοί. Επίσης διαβεβαίωσε ότι θα εγκατασταθούν στον δήμο και άλλοι Σταθμοί μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (λειτουργούν ήδη 2 τέτοιοι Σταθμοί, στον Πλάτανο και στο Πλατύ, οι οποίοι μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο αποτελέσματα των μετρήσεων, που είναι διαθέσιμα στον κάθε πολίτη μέσω του διαδικτύου).